Na Slovensku sa sprísňujú opatrenia. Rúška už aj na terasách reštaurácii a svadby len s obmedzeným počtom hostí

NETKY.SK • 11 September 2020, 18:14 • 2 min
Na Slovensku sa sprísňujú opatrenia. Rúška už aj na terasách reštaurácii a svadby len s obmedzeným počtom hostí

BRATISLAVA - Od štvrtka (10. septembra) platia nové sprísnené opatrenia, ktoré budú platiť až do odvolania. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

slovakia

left justify in out

V reštauráciách a baroch musia zákazníci nosiť rúško rovnako vo vnútorných, ako aj na vonkajších terasách. Výnimkou je len čas určený na konzumáciu jedla či pitia nápojov. 

 

Pred vstupom do týchto prevádzko musia byť pri vchode umiestnená dezinfekcia. V opačnom prípade, musí prevádzkovateľ zákazníkom poskytnúť jednorazové rukavice.

 

Stoly by mali byť rozmiestnené s dvojmetrovým odstupom. Obsluhujúci personál musí používať tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov, by si mal dezinfikovať ruky.

 

 

Príbor nesmie byť voľne dostupný. Každému zákazníkovi sa prinesie extra,  zabalený do papierovej servítky, Zamestnanci majú dbať na časté vetranie a pravidelne dezinfikovať všetky dotykové predmety, ako sú kľučky, stoly, podlaha. Otváracie hodiny nesmú prekročiť 23:00 hodinu.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok (11. septembra) avizoval, že pandemická komisia navrhla od 1. októbra obmedziť aj svadby či rodinné oslavy. Kapacita by nemala presiahnuť 30 osôb.

 

img

 

Komisia tiež presadzuje, aby sa od stredy (16. septembra) zakázali aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach okrem svadieb a posedení po pohreboch.

 

img


Celý dokument o opatreniach nájdete TU

 

Opatrenia v obchodoch

V obchodoch zas musia zamestnanci pravidelne čistiť nákupné vozíky a ostatné plochy, s ktorými prichádzajú zákazníci do kontaktu. V radoch pri pokladniach naďalej platia minimálne 2-metrové odstupy.

 

Odporúča sa, aby počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu neprekročil koncentráciu jeden zákazník na 10 m2 z predajnej plochy určenej pre zákazníkov, táto podmienka sa nevzťahuje na deti.

 

Celý dokument o návrhoch pandemickej komisie nájadete TU

 

Povinnosť nosenia rúšok na školách platí do konca septebra

Do konca septembra sa predĺži povinnosť nosiť rúška na školách u žiakov druhého stupňa a na stredných a vysokých školách. "Vyhodnotili sme toto opatrenie ako veľmi efektívne, napokon, nasledovali ho aj iné krajiny," upozornil minister Krajčí.

 

"Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, práve naopak, považujeme za dôležité túto povinnosť predĺžiť minimálne do konca septembra," povedal.

 

Opatrenia pre taxikárov

Vodiči taxislužieb musia mať  prekryté horné dýchacie cesty, cestujúci by mali sedieť na zadných sedadlách. ÚVZ odporúča, aby si vodiči zaobstarali nejakú bariéru, ktorá by ich oddeľovala pasažierov.

 

img

 

Po každom zákazníkovi je nevyhnutné vydezinfikovať priestory dezinfekciou a vyvetrať.

 

Zamestnanci zariadení starostlivosti o ľudské telo, ako sú napríklad masážne salóny, musia mať prekryté horné dýchacie cesty (rúško, šál, šatka).

 

Čas medzi jednotlivými zákazníkmi by si mali prevádzky upraviť tak, aby vždy stihli pracovné priestory vydezinfikovať. Taktiež klienti by sa mali počas procedúry chrániť rúškom.

 

V prípade kozmetických salónov sú opatrenia obdobné. S jediným rozdielom, klienti si môžu dať dole svoje rúško, ak si to vyžadujú jednotlivé úkony.  

 

V priestoroch fitness centier či wellnes centier si musia všetci zamestnanci chrániť horné dýchacie cesty, majú sa pravidelne dezinfikovať plochy, častejšie vetrať a zákazníkom má byť k dispozícii dezinfekcia.  

 

img

 

V aquaparkoch by nemalo byť viac ako tisíc zákazníkov. Prevádzkovateľ musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa nachádzajúcich v prevádzke.

 

Opatrenia počas kultúrnych podujatí

Čo sa týka divadelných, hudobných, filmových či umeleckých predstavení by sa mal obmedziť predaj vstupeniek tak, aby medzi obsadenými miestami ostalo jedno miesto voľné. Sekvencia obsadenia miest v radoch sa má alternovať.  

 

Ďalej platí dezinfekcia toaliet každú hodinu a pred každým predstavením sa majú taktiež vydezinfikovať aj ostatné dotykové plochy.

 

Naďalej platí tiež zakáz organizovať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v exteriéroch s viac ako tisíckou osôb v interiéroch nad 500 osôb.

 

img

 

Výnimku z tohto zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 12 hodín.

 

Pandemická komisia tiež navrhne, aby od 16. septembra boli obmedzené aj hromadné podujatia v oranžových a červených okresoch. Ich kapacita má byť limitovaná na maximálne 100 osôb v exteréri a maximálne na 50 osôb v interiéri.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona