Na Slovensku možno vznikne Národná transplantačná organizácia

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 06:45 • 2 min
Na Slovensku možno vznikne Národná transplantačná organizácia

Na Slovensku možno vznikne Národná transplantačná organizácia - Politika Na Slovensku možno vznikne Národná transplantačná organizácia (NTO). Má byť koordinačným článkom vo všetkých procesoch transplantácií s presne stanovenými úlohami a povereniami.

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku možno vznikne Národná transplantačná organizácia (NTO). Má byť koordinačným článkom vo všetkých procesoch transplantácií s presne stanovenými úlohami a povereniami. NTO by mala okrem iného vydávať písomný súhlas, nevyhnutný pre poskytovateľov, ktorí vykonávajú vývoz tkanív a buniek mimo územia Slovenska. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Novela priamo nezriaďuje NTO, iba dáva zriaďovaciu kompetenciu ministerstvu zdravotníctva.
      Ak NTO vznikne, mala by mať postavenie samostatnej príspevkovej organizácie. Vykonávať by mala aj podnikateľskú činnosť ako pracovisko spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. Organizácia by sa mala stať koordinátorom aj smerom mimo územia Slovenska. "Ak nie je vhodný príjemca na Slovenku, je možné ponúknuť orgán, tkanivo alebo bunky do zahraničia, alebo sa súrne hľadá orgán pre nášho občana a nie je dostupný vhodný darca na Slovensku. Podmienkou vývozu tkaniva alebo bunky mimo územia SR je nielen povolenie ministerstva zdravotníctva, ale aj deklarovateľnosť, že tkanivo bude použité priamo pre pacienta," uvádza rezort zdravotníctva.
      Návrh na zmenu prichádza dva mesiace po tom, ako sa objavili informácie, že tkanivá odobraté z tiel niektorých zomretých Slovákov, končili v zahraničí. Novela presne vymedzuje podmienky vývozu buniek a tkanív. Písomná žiadosť bude musieť obsahovať názov krajiny, kam vyvážaný materiál smeruje, údaje o osobe alebo zariadení, ktoré tkanivo alebo bunku dostane, a vyhlásenie o tom, že tento materiál nie je potrebný na území SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona