Na Slovensku možno bude pôsobiť tím vojenských plánovačov z NATO

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:39 • 2 min
Na Slovensku možno bude pôsobiť tím vojenských plánovačov z NATO

BRATISLAVA - Na Slovensku možno bude pôsobiť tím vojenských plánovačov z NATO. O vytvorenie tzv. styčného tímu NFIU (NATO Force Integration Units) požiadala Slovenská republika Alianciu. SR je už ôsmim členským štátom NATO, ktorý žiada o vytvorenie takéhoto tímu na svojom území.

slovakia

left justify in out

"Ide iba o tím plánovačov. Ich prítomnosť vo všeobecnosti uľahčí potenciálne prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu. Počas mieru by podporovala plánovacie aktivity," vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč. Zdôraznil, že nejde o vytvorenie bojovej jednotky či základne.
     

Ako informovalo ministerstvo obrany, tento tím by malo tvoriť okolo 40 ľudí, pričom polovica z nich bude slovenská a polovica z iných členských krajín NATO. "Tieto tímy by zároveň koordinovali mnohonárodné cvičenia a preverovali prepojenie domácich a mnohonárodných síl NATO. Ide o opatrenie na ochranu našich záujmov a celistvosti územia Slovenskej republiky," ozrejmila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.
     

Ako dodala, Slovenská republika má ako členský štát NATO, v prípade potreby garantovanú pomoc jednotkami rýchleho nasadenia (NRF). Tie sa na základe štvrtkového (5.2.) rozhodnutia ministrov obrany z členských krajín NATO rozšíria až na veľkosť divízie a v niektorých prípadoch budú schopné zasiahnuť už do 48 hodín. Do síl rýchleho nasadenia prispieva aj Slovensko.
     

Po vlaňajšom septembrovom summite NATO vo Walese sa uvažovalo aj o vytvorení logistickej základne v Poprade pre potreby Aliancie. Rezort obrany však upozorňuje, že prítomnosť styčného tímu nemá akúkoľvek súvislosť s vytvorením logistickej základne v Poprade. "Včerajšie rokovania ministrov obrany sa tejto téme v Bruseli nevenovali," dodala Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies