Na Slovensku máme najpomalšie vlaky v Európe

NETKY.SK • 19 Október 2016, 09:33 • 2 min
Na Slovensku máme najpomalšie vlaky v Európe

BRATISLAVA – Vlaky na Slovensku sú pomalé. Okrem trate Bratislava – Košice je na Slovensku výrazne zlepšenie v nedohľadne.

slovakia

left justify in out

"Máme najpomalšie vlaky v Európe" a voláme ich rýchliky, informuje denník Plus 1 deň. Slovenské vlaky jazdia pomaly s výnimkou hlavnej trate medzi Bratislavou a Košicami.

 

Slováci nadávajú vo vlakoch najviac na meškanie, špinu a chlad v zime či dusno v horúčavách. Napríklad cestujúci vo vlakoch smerujúcich do Banskej Bystrice zo Žiliny či z Bratislavy si užívajú priemernú rýchlosť len tesne nad šesťdesiatkou.

 

Na rozdiel od Česka či Nemecka u nás žiadne normy neurčujú, akou rýchlosťou má premávať osobný vlak, rýchlik či expres. „Keby boli jasne definované štandardy, že rýchlik musí dosahovať najnižšiu možnú rýchlosť napríklad 80 km/hod, tak by sa rýchlik z Banskej Bystrice do Bratislavy nemohol volať rýchlik. Bol by to osobný vlak,“ povedal pre denník Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

 

Inštitút však tvrdí, že chyba nie je len vo vlakoch. Železnice sú na Slovensku zastarané a koľajnice sú v otrasnom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies