Na Slovensku máme historicky najviac Kamzíkov od roku 1957

NETKY.SK • 4 Január 2014, 11:29 • 2 min
Na Slovensku máme historicky najviac Kamzíkov od roku 1957

POPRAD – V Tatrách žije najviac kamzíkov od začiatku ich spočítavania v roku 1957.

slovakia

left justify in out

Hoci už vlani na jeseň zaznamenali Štátne lesy Tatranského národného parku v Tatrách viac ako 1000 jedincov kamzíka vrchovského tatranského, až tohto roku potvrdili, že na území národného parku žije najviac kamzíkov od začiatku spočítania. Môžu za to aj výsledky jarných spočítaní, keďže vlani na jar zistili prítomnosť 950 jedincov a na jar tohto roku 963 kamzíkov. Podľa zoológa Štátnych lesov TANAP-u Jozefa Hyblera nie je až také dôležité presné číslo, keďže nikdy sa nedá zistiť presný počet, ale dôležitý je trend a ten hovorí, že populácia kamzíka rastie. Tohtoročné jesenné spočítanie len potvrdilo už minuloročné údaje o rekordných stavoch kamzičej populácie v Tatrách.

Naopak, najmenej kamzíkov žilo v Tatrách koncom 90-tych rokov minulého storočia, kedy tu žilo len niečo vyše 200 kamzíkov. Podobná situácia mohla byť v Tatrách aj počas vojny a krátko po nej. „Našťastie, podarilo sa nám tento nepriaznivý trend, aj vďaka opatreniam, zvrátiť,“ uviedol Jozef Hybler. Tak, ako nebola stanovená príčina poklesu, nie je možné stanoviť ani presnú príčinu opätovného nárastu populácie kamzíka. Podľa Hyblera za poklesom i nárastom početnosti je celý komplex príčin. „Nebola jediná. Bol to komplex príčin – tie, ktoré nevieme ovplyvniť, ako počasie či vplyv šeliem. Asi najväčšia príčina poklesu boli vplyvy človeka, ako nekontrolovaný pohyb ľudí v horách, ale aj pytliactvo,“ uviedol Hybler. Príčinou poklesu mohlo byť aj nepriaznivé počasie v kombinácii s vysokou snehovou pokrývkou. Vlani zaznamenali lesníci kamzíkov až v pásme lesa, čo si podľa Hyblera za 20 až 30 rokov nepamätajú. Pozitívne môže na kamzičiu populáciu vplývať prikrmovanie jarabinou, vďaka čomu dokáže viac jedincov prežiť nepriaznivé obdobie. Priaznivo vplýva na populáciu kamzíkov aj uzatvorenie Belianskych Tatier pre turistický ruch. V časoch najnižších stavov, ale i v súčasnosti, tu žijú najpočetnejšie stáda. 

Napriek tomu, že dnes hovoríme o historicky najvyšších stavoch kamzíkov od začiatku spočítania, lesníci si stále vedia predstaviť, že by ich mohlo byť ešte viac. „Stále sú miesta v Tatrách, kde by sme si vedeli predstaviť ešte vyššie stavy kamzíkov... Príroda to má zariadené tak, že ak je niečoho veľa, je aj viac predátorov, najmä rys, ale aj orol a vlk. Ak je veľa kamzíkov na jednom mieste, môže dôjsť k väčším stresom kvôli potrave, úkrytu a vtedy môžu nastúpiť aj nepriaznivé faktory, ako sú choroby či parazity,“ uviedol Hybler. Pozitívne na stavy kamzíkov určite vplýva aj potlačenie negatívnych javov, ako je aj pytliactvo či nekontrolovaný pohyb. 

Počas tohtoročného jesenného spočítania žilo v slovenskej i poľskej časti Tatranského národného parku 1 186 kamzíkov. Z celkového počtu kamzíkov bolo 170 mláďat. Na slovenskej strane Tatier sa počas spočítania pohybovalo 872 kamzíkov, na poľskej strane 314 kamzíkov. Sčítanie kamzíkov v Tatrách je podľa Hyblera najdlhšie fungujúcou medzinárodnou formou spolupráce tohto druhu na svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona