Na Slovensku má pribudnúť 170 nových území európskeho významu

NETKY.SK • 30 August 2017, 13:47 • 2 min
Na Slovensku má pribudnúť 170 nových území európskeho významu

BRATISLAVA - Na Slovensku má pribudnúť 170 nových lokalít, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

slovakia

left justify in out

Slovensko pre ich nedostatočné vyhlásenie čelí konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Ministerstvo životného prostredia preto predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na doplnenie ich národného zoznamu.

 

"Druhá aktualizácia národného zoznamu území európskeho významu obsahuje 170 lokalít s výmerou 32.534,75 hektára, na takmer 10.000 parcelách boli identifikované tisícky subjektov," približuje v materiáli envirorezort. Celková výmera území európskeho významu sa tak má zvýšiť z 11,92 z rozlohy Slovenska na 12,58 percenta. Návrh je doplnkom k 473 lokalitám, ktoré boli predložené EK v roku 2004 a 2011. Nakoľko len 19,5 percenta lokalít sa prekrýva s už existujúcou národnou sústavou chránených území, dôjde tak k rozšíreniu jej výmery.

 

Takmer 59 percent výmery navrhovaných lokalít tvoria lesné pozemky, viac ako 17 percent trvalé trávne porasty a vodné plochy. V prípade 33 lokalít ide rozšírenie pôvodných území európskeho významu schválených v roku 2011. "Doplnenie požadovala EK jednak kvôli nedostatočnej výmere a nezaradení najkvalitnejších lokalít, ale aj pre zlepšenie koherencie týchto území európskeho významu. Doplnenie lokalít pre celý areál výskytu jednotlivých biotopov a druhov európskeho významu je potrebné pre zachovanie resp. dosiahnutie ich priaznivého stavu," vysvetlilo ministerstvo.

 

Územia európskeho významu tvoria spolu s chránenými vtáčími územiami sieť Natura 2000. Tá je považovaná za jeden z najväčších úspechov environmentálnej politiky Európskej únie (EÚ). Pozostáva z vyše 27 500 chránených území v Európe, významných pre zachovanie prírody a predstavuje najrozsiahlejšiu sústavu svojho druhu na svete. Ochrana v rámci týchto území má na Slovensku zabezpečiť zachovanie živočíchov, ako sú napríklad kamzík vrchovský, fúzač alpský, hraboš tatranský, viaceré druhy netopierov, z rastlín napríklad cyklámen fatranský, rumenica turnianska. Vytvorenie siete Natura 2000 bolo jedným zo záväzkov Slovenska pri vstupe do EÚ.

 

Kým národný zoznam chránených vtáčích území, pre ktorý Slovensko tiež čelilo konaniu zo strany EK, je už dostatočný, v prípade území európskeho významu konanie naďalej trvá. Slovensko sa zaviazalo aktualizovať ich národnú databázu do konca septembra 2017. Envirorezort preto navrhuje skrátené medzirezortné pripomienkové konanie, aby sa termín stihol. Po tom, čo návrh na doplnenie nových lokalít schváli vláda, Slovensko ho pošle EK. Jeho posúdenie sa následne očakáva v budúcom roku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies