Na Slovensku liečba rakoviny zaostáva aj v dostupnosti liekov

NETKY.SK • 30 Máj 2019, 14:14 • 2 min
Na Slovensku liečba rakoviny zaostáva aj v dostupnosti liekov

BRATISLAVA - Pacientske organizácie dlhodobo upozorňujú na potrebu zlepšiť stav onkológie na Slovensku. Kompetentných zákonodarcov upozorňujú na úskalia systému zdravotnej starostlivosti pre onkologických pacientov už niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Aj to bola jedna z tém 2. ročníka štvrtkovej konferencie Onkológia na Slovensku v Bratislave. Pacientske organizácie odovzdali ministerke zdravotníctva Andrey Kalavskej (nom. Smeru-SD) 15 požiadaviek. Jedna z hlavných požiadaviek sa podľa nej už realizuje.

 

Konferenciu o realite a očakávaniach vývoja onkológie na Slovensku iniciovala aliancia aktívnych onkologických pacientskych organizácií.

 

"Jednou z hlavných požiadaviek, ktoré sa podarilo zatiaľ splniť, je aktualizácia dát Národného onkologického registra," uviedla Kalavská.

 

Posledné validované dáta v registri sú z roku 2010. Podľa šéfky rezortu zdravotníctva sa tento rok začali realizovať plošné, štátom riadené skríningy, ktoré sú bežné aj v iných krajinách Európskej únie (EÚ).

 

"Tieto programy sa chystáme systematizovať, aby boli dlhodobo funkčné, účinné a vyhodnocované," spresnila Kalavská.

 

img

 

Podľa zástupcov združenia Nie rakovine má v zmysle predložených požiadaviek MZ predložiť zmeny v zákone o liekoch tak, aby sa aj nová moderná onkologická liečba dostávala do štandardnej úhrady liekov.

 

V súčasnosti je to postavené iba na vôli zdravotných poisťovní. Až 65 percent moderných onkologických liekov nie je preto bežne dostupných pre slovenských pacientov.

 

"Okrem toho len v rokoch 2016 až 2018 bolo v Európe registrovaných až 24 nových liekov, ktoré neboli na Slovensku kategorizované," uviedol za Národný onkologický inštitút Robert Babeľa.

 

V porovnaní s minulým rokom však zástupcovia pacientskych organizácií vidia, že v onkológii na Slovensku došlo k posunu. "Sú však viaceré oblasti, ktoré si vyžadujú väčšie zmeny, ktoré presahujú jedno volebné obdobie," dodala Kalavská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies