Na Slovensku je veľký záujem o vodíkovú technológiu. Budeme premiantom v Európe?

NETKY.SK • 11 Február 2021, 12:45 • 2 min
Na Slovensku je veľký záujem o vodíkovú technológiu. Budeme premiantom v Európe?

BRATISLAVA – O vodíkové projekty je zo strany slovenských podnikateľov veľký záujem.

slovakia

left justify in out

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) prijala až 32 projektov, ktoré sa prihlásili do výzvy IPCEI v oblasti vodíkových technológií

 

Kritériá výzvy splnilo však len 15 projektov, ktoré postupujú ďalej na posúdenie Európskou komisiou.

 

Záujem trhol rekord
„Ide o rekordný počet projektov v porovnaní s výzvami v minulosti. Do výzvy sa zapojilo viac subjektov ako v okolitých krajinách, napríklad v Českej republike sa prihlásilo len 11 projektov, v Poľsku 29,“ povedal generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Podľa odbornej komisie predložené projekty boli zamerané na všetky aspekty, ktoré sú v rámci projektov IPCEI očakávané, t. j. na výskum a vývoj, prvé priemyselné nasadenie a nechýbali ani infraštruktúrne projekty.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko je aj vďaka socializmu dobre pripravené na rozvoj tejto inovácie

 

Znižovanie uhlíkovej stopy

„Vo všeobecnosti sa odborníci zhodli, že z hľadiska tém boli projekty nesmierne zaujímavé a podnetné. Mnohé riešili urgentné potreby Európskej únie aj Slovenska spojené so znižovaním uhlíkovej stopy v priemysle, doprave, ale aj v tepelnom hospodárstve a prinášali aj nové pohľady na riešenie týchto problémov,“ dodal Blaškovitš.

SIEA spolu s Ministerstvom hospodárstva SR zodpovedajú za národný výberový proces projektov IPCEI v oblasti vodíkových technológií.

 

„Slovenská republika sa snaží naskočiť na európsky vlak vodíkovej kultúry hneď v začiatku. Ak sa nám to podarí, tak si myslím, že budeme v budúcnosti úspešní,“ konštatoval koordinátor vodíkových technológií Juraj Sinay.

Európska komisia začína proces analýzy a hodnotenia projektov už počas februára a marca. „Finálne rozhodnutie o notifikácii jednotlivých projektov sa očakáva koncom roku 2021,“ uzavrel Blaškovitš.

 

Mohlo by vás zaujímať: Stredoškoláci z celého Slovenska navrhovali inteligentné mestá budúcnosti – pozrite si ich výtvory



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies