Na Slovensku je riadne splácaných 73 % úverov na nehnuteľnosti

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:25 • 2 min
Na Slovensku je riadne splácaných 73 % úverov na nehnuteľnosti

BRATISLAVA - Takmer tri štvrtiny z poskytnutých úverov na nehnuteľnosti boli na Slovensku vlani riadne splácané. Priemerná výška úveru sa pohybovala v rozpätí 9 až 20 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia bánk na Slovensku, ale aj v Európe sú pritom viac naklonení k financovaniu realitných projektov, ktoré už generujú príjmy, ako k poskytovaniu prostriedkov na nové projekty. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti KPMG - Barometer úverovania nehnuteľností 2015.

 

Prieskum ukázal, že v Európe je vysoký podiel úverov, ktoré sú plne splácané. Najvyšší podiel takýchto úverov je vo Švédsku (99 %), nasleduje Česká republika (98 %) a Nemecko (94 %). Na Slovensku je tento ukazovateľ na úrovni 73 %. Od minulého roka to predstavuje zvýšenie o tri percentá. "Aj napriek pozitívnemu trendu je objem nesplácaných úverov na Slovensku, s ktorými majú banky veľké problémy, stále vysoký. Z celkového objemu poskytnutých úverov tvoria až 15 %, čo v porovnaní s ostatnými krajinami z dominantných a etablovaných ekonomík predstavuje druhý najväčší podiel po Španielsku s 33 %," skonštatoval v správe pre médiá riaditeľ oddelenia Manažérskeho poradenstva v KPMG na Slovensku Rastislav Nemec.

 

Európske banky sa zároveň vyjadrili pozitívne ohľadne možnosti reštrukturalizovať nesplácané úvery. Najviac optimizmu vyjadrili opýtaní v Českej republike (82 %), najpesimistickejší sú poľskí respondenti (62 %). Na Slovensku sa kladne k reštrukturalizácii nesplácaných úverov vyjadrilo 65 % opýtaných. Podľa spoločnosti je to výrazný posun oproti roku 2014, keď sa pozitívne vyjadrilo 39 % bánk.

 

Slovensko zaznamenalo v minulom roku 8 % z celkového objemu realitných transakcií v regióne strednej a východnej Európy. Podľa prieskumu KPMG bol celkový objem úverov poskytnutých v posledných 12 až 18 mesiacoch na Slovensku rovnomerne rozložený medzi nové projekty a projekty už generujúce príjem. Priemerná výška poskytnutého úveru sa pritom pohybovala v rozmedzí 9 až 20 miliónov eur. Slovenskí respondenti sa zhodli, že ich najväčšou konkurenciou sú zahraničné komerčné banky, súkromné kapitálové fondy, dlhové fondy a investičné banky.

 

Prieskum bol zameraný aj na úrokové prirážky bánk. Ukázalo sa, že v dominantných a etablovaných ekonomikách najnižšie úrokové prirážky k základnej úrokovej sadzbe aplikujú vo Švédsku, Nemecku a Rakúsku, zatiaľ čo najvyššie na Slovensku, v Holandsku a Poľsku. "Banky na Slovensku prejavujú v porovnaní s minulým rokom rastúci záujem o financovanie nových developerských projektov," doplnil Nemec. V nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch by tak mal celkový objem poskytnutých úverov do nehnuteľností na Slovensku rásť.

 

Respondenti v prieskume tiež zdôraznili, že sú ochotní financovať najmä projekty so silným biznis modelom a vysoko kvalitnými aktívami. Významným kritériom je tiež povesť a referencie developera alebo prevádzkovateľa projektu. V dominantných a etablovaných ekonomikách, akými sú Veľká Británia alebo Nemecko, je preferovanou oblasťou financovania rezidenčný segment. V ostatných krajinách, akými sú Bulharsko, Chorvátsko či Srbsko, je to výstavba kancelárskych priestorov. Na Slovensku banky dávajú prednosť financovaniu projektov v segmente logistiky a kancelárskych priestorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies