Na Slovensku je podľa analýzy 5391 nespoľahlivých platcov DPH

NETKY.SK • 17 August 2016, 10:40 • 2 min
Na Slovensku je podľa analýzy 5391 nespoľahlivých platcov DPH

BRATISLAVA – Takmer 5400 spoločností na Slovensku si neplní záväzky voči štátu. Najnovšia analýza poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko ukázala, že počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty (DPH) rastie každý mesiac o desiatky až stovky firiem.

slovakia

left justify in out

Za posledný polrok narástol počet nespoľahlivých platcov DPH podľa analýzy o viac ako 13 %. Aktuálne je tak na Slovensku až 5391 firiem, ktoré majú v tomto smere dlh voči štátu. Najhoršie sú na tom spoločnosti s ručením obmedzeným, živnostníci a akciové spoločnosti. Dôvodov na rast, s výnimkou júla, kedy počet neplatičov klesol, môže byť viac.

 

"Môže ísť o zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu firiem, no taktiež o slabšiu platobnú morálku spoločností. Bisnode Slovensko už dlhodobo kritizuje stav podnikateľského prostredia, pretože v našich dátach vidíme, že najmä malé firmy riešia existenčné problémy," zhodnotil konzultant spoločnosti Milan Seliak. Ako dodal, podnikatelia si dnes len veľmi ťažko dlhodobo plánujú budúcnosť.

 

Najviac neplatičov je v Bratislavskom (900 firiem), Trnavskom (837) a Žilinskom kraji (775).

 

Poradenská firma poukázala na to, že susedná Česká republika dnes registruje presne 5756 podnikateľov, ktorí jej neodviedli DPH. Ide pritom o trh, na ktorom podniká takmer 441.000 spoločností, zatiaľ čo na Slovensku je to len tretina z tohto počtu.

 

V Česku totiž platia iné pravidlá pre zaradenie firiem do zoznamu nespoľahlivých platcov DPH. "Zaradení sú do neho len podnikatelia, ktorí neodviedli DPH nad hodnotu 18.500 eur, u nás takáto minimálna hranica pri DPH neexistuje. A rovnako u susedov platí možnosť výmazu zo zoznamu až po jednom roku, kým na Slovensku je to možné už po šiestich mesiacoch bezproblémového platenia DPH," spresnil Seliak.

 

Až 3618 nespoľahlivých platcov DPH sú "eseročky". Zároveň 73 % firiem, ktoré neodviedli daň, má tržby do jedného milióna eur. Necelá polovica zo všetkých neplatičov má maximálne dvoch zamestnancov. Najlepšie sú na tom s platením DPH veľké firmy s viac ako 500 pracovníkmi.

 

Do prvej trojice najhorších platiteľov DPH patria podnikatelia z oblasti maloobchodu v nešpecializovaných predajniach, cestnej nákladnej dopravy a nešpecializovaného veľkoobchodu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona