Na Slovensku fajčí príliš veľa mladých, kritizuje výbor OSN

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 11:56 • 2 min
Na Slovensku fajčí príliš veľa mladých, kritizuje výbor OSN

BRATISLAVA - Na Slovensku fajčí príliš veľa predovšetkým mladých ľudí, tvrdí Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva. Výbor preto Slovenskej republike dôrazne odporúča, aby sa viac snažila v boji proti fajčeniu a venovala sa jeho následkom najmä na mladých.

slovakia

left justify in out

"Výbor je naďalej znepokojený vysokou mierou užívania tabaku a jeho zdravotných následkoch, najmä na mladých ľudí, napriek mnohým legislatívnym iniciatívam a kampaniam na zvýšenie povedomia zameraných na boj proti fajčeniu," uvádza sa okrem iného v materiáli o prerokovaní druhej periodickej správy Slovenska k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach pred výborom OSN v Ženeve, ktorý už schválila vláda. Slovensko je zmluvnou stranou paktu a výbor dohliada na to, ako ho jednotlivé zmluvné štáty napĺňajú.

Výbor tiež Slovensko nabáda, aby zaistilo efektívne uplatnenie svojej protifajčiarskej legislatívy a zintenzívnilo kampane na zvyšovanie povedomia v tejto oblasti. "Výbor takisto odporúča zmluvnej strane, aby prijala komplexný národný plán alebo stratégiu na boj proti fajčeniu, ktoré by obsahovali ustanovenia o zdravotnej starostlivosti," píše sa v materiáli. Na odporúčania výboru reagovali ako zodpovedné rezorty ministerstvo školstva a zdravotníctva. Dôkazom toho, že Slovensko boj proti fajčeniu berie vážne, má byť v máji schválená novela zákona o ochrane nefajčiarov. Z tej okrem iného vyplýva, že v obchodných centrách sa môže fajčiť len v priestoroch, ktoré sú stavebne oddelené a dym z nich nepreniká do verejne prístupných priestorov nákupných centier. Novela tiež zakazuje fajčiť v budovách zdravotníckych zariadení a vo všetkých športových zariadeniach. Úrad verejného zdravotníctva na odporúčania výboru reaguje aj tým, že každé dva roky robí súťaž pre fajčiarov „Prestaň a vyhraj“, prostredníctvom ktorej dochádza k redukcii fajčiarov. Ministerstvo školstva tvrdí, že odporúčanie výboru sa bude plniť v rámci Národného akčného plánu na kontrolu tabaku na obdobie rokov 2012 – 2014. 

Slovensko obhajovalo svoju druhú periodickú správu podľa Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach pred výborom OSN ešte vlani v máji. Slovenskú delegáciu vtedy viedol náš veľvyslanec pri OSN v Ženeve Fedor Rosocha. Tvorili ju aj vtedajší splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák, experti z Úradu vlády SR a rezortov práce, sociálnych vecí a rodiny, školstva i zahraničných vecí. Správy 18-člennému výboru predkladajú všetky zmluvné strany paktu každých päť rokov. Druhá periodická správa Slovenska pokrývala časové obdobie rokov 2002 až 2011. O uplatnení najnovších odporúčaní budeme výbor OSN opäť informovať v roku 2017. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies