Na Slovensku dovolenkovalo vlani rekordných vyše 5 miliónov turistov

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 09:57 • 2 min
Na Slovensku dovolenkovalo vlani rekordných vyše 5 miliónov turistov

BRATISLAVA - Prvýkrát v histórii prekonala návštevnosť Slovenska hranicu piatich miliónov turistov. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR totiž za celý rok 2016 dovolenkovalo na Slovensku 5,023 milióna hostí. V porovnaní s rokom 2015 to znamená nárast o 16 %.

slovakia

left justify in out

"Teší nás, že predpoklady sa potvrdili a vlaňajšia sezóna bola z pohľadu cestovného ruchu na Slovensku veľmi úspešná. Našou úlohou však zostáva, aby sme si tento trend udržali, pokračovali v efektívnej propagácii našej krajiny a neustále zlepšovali úroveň poskytovaných služieb. Každý spokojný návštevník sa potom na Slovensko bude chcieť vrátiť aj v budúcnosti," konštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Podľa rezortu dopravy pritom dobrú kondíciu potvrdzuje tak domáci, ako aj príjazdový cestovný ruch. "Slovákom patrí podiel 60 % zo všetkých návštevníkov, keď takmer 3 milióny si za cieľ svojho oddychu vybrali práve domácu krajinu," vyčíslila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

 

V porovnaní s rokom 2015 to podľa jej slov predstavuje nárast o takmer 15 %. Domáci turisti dovolenkovali na Slovensku v priemere štyri dni a najviac navštevovali Žilinský kraj.

 

Čo sa týka zahraničných hostí, tým patril 40-% podiel návštevnosti, keďže počty turistov zo zahraničia v roku 2016 prvýkrát prekročili hranicu 2 miliónov ubytovaných hostí. Znamenalo to takmer 18-% nárast oproti roku 2015. Najviac navštevovali Bratislavský kraj a v priemere najdlhšie sa zdržali v Trnavskom kraji.

 

Najviac návštevníkov prišlo vlani na Slovensko z Českej republiky, nasledovali turisti z Poľska, Nemecka, Maďarska či Rakúska. "Celkovo návštevníci na Slovensku strávili aj rekordný počet prenocovaní, keď ubytovacie zariadenia zaznamenali viac ako 14 miliónov nocí," dodala Ducká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies