Na Slovensku dnes chýba stabilizujúca a silná maďarská strana

NETKY.SK • 14 September 2013, 16:36 • 2 min
Na Slovensku dnes chýba stabilizujúca a silná maďarská strana

DUNAJSKÁ STREDA - Strana maďarskej komunity si dnes na kongrese v Dunajskej Strede pripomína 15. výročie svojho vzniku.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku dnes chýba stabilizujúca a silná maďarská strana, myslí si niekdajší predseda Strany maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky. „Vidíme hlavne od roku 2010, ako na slovenskej politickej scéne chýba stabilizujúca, silná, prodemokraticky orientovaná maďarská strana. Stav dnešnej opozície intenzívne volá po takejto korektnej, stabilizujúcej sile,“ vyhlásil Pál Csáky vo svojom príhovore na kongrese, ktorým si strana dnes v Dunajskej Strede pripomína 15. výročie svojho vzniku.

Podľa Csákyho nebolo vytvorenie SMK jednoduché. „Jednoznačne tu bola aj túžba niektorých členov našej komunity na vytvorenie spoločnej strany s väčším politickým potenciálom, no posledný impulz na tejto ceste sme paradoxne dostali od vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktorý nevhodným spôsobom zmenil volebný zákon,“ povedal Csáky. 

Bývalý predseda SMK je presvedčený, že vytvorenie tejto strany bol úspešný projekt. „Podarilo sa nám zabezpečiť politickú stabilitu v Slovenskej republike, bez nás ani jedna vláda z dvoch doteraz najúspešnejších vlád nemohla existovať,“ hovoril. Podľa jeho slov aj cesta k tomuto procesu vykazovala pozoruhodné prvky. „V konflikte Mečiar-Kováč sme boli jednoznačne na strane pána prezidenta. Ani Čarnogurského, ani Moravčíkova vláda by nemohla existovať bez našej podpory,“ uviedol s tým, že v období medzi rokmi 1998 a 2006 dostali Slovensko do NATO aj Európskej únie, stabilizovali makroekonomickú situáciu. „Slovensko ekonomicky a finančne žije vlastne na tých základoch, ktoré sme vtedy vybudovali my. Podarilo sa nám efektívne riešiť aj problémy menšinových komunít na Slovensku, slovensko-maďarské spolunažívanie v tom období bolo oveľa harmonickejšie,“ tvrdil. 

V závere prejavu Csáky účastníkom kongresu pripomenul, že stranu čakajú štyri dôležité voľby. „Pozerajme sa do budúcnosti, dokážme každému, aj sebe, že SMK vie byť úspešná. Musíme presvedčiť voličov, že je to aj ich spoločný záujem,“ uzavrel. 

SMK vznikla zlúčením troch strán v roku 1998. Vtedy sa spojili Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), Spolužitie a Maďarská občianska strana. Za predsedu bol zvolený vtedajší predseda MKDH Béla Bugár, ktorý dnes stojí na čele strany Most-Híd. Bugár bol predsedom SMK do roku 2007, kedy prehral vo voľbách s Csákym. Ten bol predsedom strany do roku 2010, kedy sa SMK nedostala do parlamentu. Odvtedy ju vedie József Berényi. Ani SMK sa nevyhla štiepeniu. V roku 2009 ju opustili viacerí poslanci NR SR na čele s Bugárom. Tí ešte v ten istý rok založili stranu Most-Híd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies