Na Slovensku chýbajú školskí inšpektori, neobsadených je vyše 26 percent miest

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 09:23 • 2 min
Na Slovensku chýbajú školskí inšpektori, neobsadených je vyše 26 percent miest

BRATISLAVA – Na Slovensku chýbajú školskí inšpektori, aktuálne je neobsadených 26,42 percenta miest. Pre TASR to uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská. Jedným z dôvodov, prečo o túto prácu nie je podľa nej záujem, je nízky plat.

slovakia

left justify in out

Inšpektorka sa obáva, že výpovedí môže ešte pribudnúť, a to najmä po oznámení navýšenia platov učiteľov oproti štátnym zamestnancom, medzi ktorých patria aj školskí inšpektori. Tých sa valorizácia platov dotkne od januára 2023 vo výške sedem percent a v septembri 2023 o ďalších desať percent, v prípade pedagogických a odborných zamestnancov to bude desať a 12 percent.

 

img

     

„To, že nám chýbajú inšpektori, súvisí s nedostatočným finančným ohodnotením. Ak má školský inšpektor, ktorý môže byť len z radov učiteľov s druhou atestáciou, mať nástupný plat o niekoľko stoviek nižší, ako má v súčasnosti učiteľ, tak to nie je atraktívne a zaujímavé,“ vysvetlila hlavná školská inšpektorka. Poukázala na to, že práve inšpektori sú nositelia nových prístupov v školách, pretože chodia od školy ku škole a myšlienky môžu prenášať na samotných učiteľov a riaditeľov.

 

img

      

Na Slovensku podľa jej slov pôsobí asi 150 školských inšpektorov, pričom zhruba tretina má viac ako 60 rokov. „Skutočne potrebujeme generačnú výmenu. Potrebujeme aj motivačný nástroj na to, aby inšpektori boli tí najlepší z najlepších, aby prišiel nie len niekto, ale tí excelentní riaditelia a učitelia,“ vysvetlila. S odchodom inšpektorov sa podľa Štofkovej Dianovskej inšpekcia trápi už niekoľko rokov. Poukázala na problém, že učitelia, ktorí odídu zo školstva napríklad po 20 rokoch a chcú sa stať inšpektormi, platovo klesnú na základný tabuľkový plat cez 1 100 eur bez toho, aby im štátny sektor uznával čo i len jeden rok praxe. „To znamená, že učiteľ s 20-ročnou praxou sa u nás radí ako začínajúci zamestnanec,“ skonštatovala.
 

img

    

Rezort školstva pre TASR uviedol, že je v intenzívnom kontakte so Štátnou školskou inšpekciou počas celého rozpočtového roka, jednak pri tvorbe rozpočtu, ako aj pri čerpaní. „Odmeňovanie inšpektorov sa riadi podľa zákona o štátnej službe, ktorý nie je priamo v gescii nášho ministerstva,“ dodali z ministerstva školstva.

 

Možno vás zaujme: Jednej miliarde druhov rastlín a živočíchov vo svete hrozí vyhynutie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies