Na Slovensku chýba účinná kontrola eurofondov a boj proti podvodom

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 10:50 • 2 min
Na Slovensku chýba účinná kontrola eurofondov a boj proti podvodom

BRATISLAVA - Audítori Európskej komisie dospeli k záveru, že na Slovensku chýba účinná kontrola eurofondov a niekto, kto by bojoval proti podvodom. Ministerstvo financií označujú za vysoko rizikový orgán auditu, na ktorý sa nevedia spoľahnúť. Ako v najnovšom čísle píše ekonomický týždenník Trend, táto výčitka úplne zapadá do správania slovenských ministrov, ktorí sa tvária, ako keby sa ich temná stránka eurofondov vôbec netýkala.

slovakia

left justify in out

"Mlčaním súhlasia s tým, čo sa tu roky deje - vyberači úplatkov obchádzajú prijímateľov, a to v mene vládnucich strán. A obstarávacie agentúry pod záštitou zhora manipulujú verejné súťaže. Kredit ministrov a ich predsedu by zvýšilo, keby aspoň raz dali jasný a hlasný odkaz, že európske peniaze sa dajú získať aj bez úplatku, že výpalníci na získanie grantu nemajú dosah a že ich neposielajú oni," tvrdí v editoriále Trend s tým, že to sa nikdy nestalo. Tak sa každá vládnuca garnitúra podľa týždenníka stáva tichým spoločníkom organizovaného eurofondového zločinu. 

 

Pri oslavách desaťročnice členstva v EÚ je výčitka smerujúca k slepote slovenských riadiacich a kontrolných orgánov zahanbujúca. "Vypovedá o tom, že proti drancovaniu krajiny sa nestavajú jej vlastní ľudia, ale cudzinci. Vždy to bol Brusel, kto hrozil pozastavením eurofondov, preveroval podozrenia z podvodov a trestal. Slovenské ministerstvá kontrolujú papiere a do Bruselu posielajú správy, že všetko je v poriadku," uviedol Trend. 

 

Európska komisia (EK) vlani na jeseň preverila 18 grantov, ktoré predtým skontrolovalo ministerstvo financií a nenašlo v nich žiadny problém. Audítori našli predražené nákupy, diskrimináciu alebo zvýhodňovanie uchádzačov vo výberových konaniach. Audítori sa v správe sťažujú na kontrolórov ministerstva financií, na ktorých sa nevedia spoľahnúť. Žiadajú, aby si slovenské úrady robili svoju riadiacu a kontrolnú prácu poriadne a odporúčajú prijať akčný plán. Inak môže komisia pozastaviť eurofondy. 

 

EK zamerala kontrolu okrem Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast aj na programy Informatizácia spoločnosti a Výskum a vývoj. Komisia žiada, aby sa vo všetkých operačných programoch v SR zaviedli zmeny v systéme manažmentu a kontroly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies