Na Slovensku bude výdatne snežiť, meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa

NETKY.SK • 29 December 2017, 07:42 • 2 min
Na Slovensku bude výdatne snežiť, meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa

BRATISLAVA - Do našej oblasti prúdi studený a vlhký vzduch. Oblačno až zamračené, na mnohých miestach snehové prehánky. Teploty -1 až 4 stupne Celzia. Výstrahu druhého stupňa pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy stredného a severného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na západnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až -1 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C. Na strednom Slovensku prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 1 až -4 a najvyššie denné -1 až 3 stupne C.

 

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 1 až -3 a najvyššie denné -1 až 3 stupne C. Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná -3 stupne C.

 

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná -6 stupňov C. Vo výške 2000 m prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -9 stupňov C. Ozón: 12% pod úrovňou dlhodobého priemeru (281 DJ).

 

Výstraha pred silným snežením sa týka okresov Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Prievidza, Martin, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Detva, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Poprad.

 

SHMÚ tu miestami očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 15 až 30 cm nového snehu. „Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varuje ústav.

 

img

 

Na asi polovici Slovenska sneží a môžu sa tvoriť snehové jazyky a záveje. SHMÚ upozorňuje aj na silný vietor v niektorých južných okresoch. Výstrahy sa týkajú západnej polovice Slovenska.

 

Druhý stupeň platí aj pre okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Tu meteorológovia očakávajú, že miestami spadne 20 až 25 centimetrov nového snehu. 

 

Vodiči by si pri takomto počasí mali dávať väčší pozor. Podľa webu Slovenskej správy ciest (SSC) sú takmer všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na Slovensku zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na niektorých miestach sneženie komplikuje dopravu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies