FOTO Varovania sa naplnili: Po dažďoch sú niektoré časti miest zaplavené

NETKY.SK • 11 Február 2016, 16:51 • 2 min
FOTO Varovania sa naplnili: Po dažďoch sú niektoré časti miest zaplavené

BANSKÁ BYSTRICA – Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín. Na území Banskobystrického kraja intenzívne pršalo, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) zaznamenal zvýšenie hladín vodných tokov. Intenzívny dážď z noci nadnes spôsobil zaplavenie viacerých častí miest.

slovakia

left justify in out

Košice zmenili stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý

 

Primátor Košíc Richard Raši zmenil dnes stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Uviedla, že v priebehu dňa sa zlepšila hydrometeorologická situácia a pomohli tiež vykonané práce na zlepšení odtoku - odstránenie nánosov.
Na základe odporúčania protipovodňovej komisie vyhlásil primátor Raši v stredu tretí stupeň povodňovej aktivity po tom, čo na viacerých miestach došlo k lokálnym povodniam v mestských častiach Košice-Pereš, Lunik IX a Myslava.


Na území mesta platí II. stupeň povodňovej aktivity, musia sa ukončiť záchranné práce a vykonať opatrenia na zamedzenie vzniku ďalších škôd.
Vzniknuté škody budú vyčíslené až po prehliadke poškodených majetkov, zariadení a komunikácií, taktiež bude odhadnutá aj výška finančných nákladov vynaložených na odstránenie následkov zaplavenia komunikácií.
 

 

Primátor Handlovej odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity

 

Situácia na Handlovke a jej prítokoch v Handlovej je po problémoch, ktoré spôsobil vytrvalý dážď v stredu (10.2.), pokojná. Primátor mesta Rudolf Podoba preto dnes po 14.00 h odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity. Informovala o tom hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

 

Vytrvalý dážď zdvihol v stredu hladiny prítokov Handlovky, situácia, ako pripomenula hovorkyňa mesta, bola kritická na troch miestach - na Kremnickej ulici sa prelieval potok na cestu, vrchná časť Pstruhárskeho potoka sa zase vylievala na priľahlý pozemok a problém bol aj s potokom pri športovej hale. "Krízový štáb, ktorý zvolal primátor pre povodeň, neustále monitoroval situáciu v teréne. Najvyššie bola hladina hlavného toku Handlovky o 12.00 h, keď dosiahla 125 cm. Situácia bola vyhlásená za kritickú a po opätovnom zasadnutí krízového štábu bol o 12.30 h vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity," doplnila. Telefonicky mestu nahlásili obyvatelia problémy aj na uliciach Sadová, Kunešovská a Stará cesta, v niektorých objektoch došlo tiež k zaplaveniu pivníc.

 

V popoludňajších hodinách sa situácia začala zlepšovať a hladina vodných tokov znižovať. Po zvolaní krízového štábu bol primátorom mesta o 16.30 h odvolaný tretí stupeň povodňovej aktivity a v rámci prevencie ponechaný druhý stupeň. "Večer nám nahlásili problém so vpustom na Mostnej ulici, obyvatelia evidovali i výpadky elektrického prúdu. Tieto problémy boli operatívne odstránené. Počas celej noci boli monitorované všetky toky v meste a priľahlých mestských častiach," ozrejmila Moravčíková Timurová.

 

Ako skonštatovala, stav vodných tokov sa dostal do normálnych hodnôt, vytrvalý dážď a menšie problémy s tým spojené však ukázali, že napriek protipovodňovým opatreniam existujú v meste a prímestských častiach kritické miesta, ktoré neboli doteraz zistené. "Mesto Handlová sa v súčasnosti zameriava na ich vyriešenie," dodala.

 

Problémy spôsobil vytrvalý dážď v stredu aj v Prievidzi, kde zdvihol hladinu Handlovky, ktorá sa vylievala na časti komunikácie na Nábreží sv

 

Hladiny vodných tokov v okrese Rimavská Sobota už klesajú

 

Hladiny vodných tokov v okrese Rimavská Sobota po stredajších výdatných dažďoch a následnom vzostupe už klesajú. Situácia na nich je stabilizovaná a zlepšuje sa. TASR o tom informoval Pavel Struhár, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Rimavskej Sobote.

 

„Tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý bol vyhlásený v stredu (10. 2.) večer v obciach Rimavské Brezovo, Drienčany a Čerenčany, sa dnes o 15.00 h znižuje na druhý,“ uviedol Struhár. Stabilizovaniu situácie napomohlo aj priaznivé počasie, na väčšine územia okresu je polojasno a prestalo pršať.

 

Pracovníci OÚ monitorujú situáciu v teréne od stredy, kedy bol zaznamenaný vzostup vodných hladín predovšetkým na severe okresu a na vodomernej stanici Hnúšťa-Likier bol dosiahnutý druhý stupeň povodňovej aktivity. „Dnes okolo poludnia sa prejavila dobehová doba a hladina rieky Rimava kulminovala okolo poludnia pri obci Vlkyňa na juhu okresu,“ uviedol Karol Anger, vedúci odboru krízového riadenia OÚ.

 

 

Náhly dážď a sneh narobil problémy na mnohých miestach v okrese

Posted by Rimava.sk on 11. február 2016

 

V tomto úseku bol podľa jeho slov na vodnom toku dosiahnutý tretí stupeň povodňovej aktivity a došlo k vybreženiu Rimavy na pravom brehu. „Našťastie, zatopilo len jeden dom a záhradu, pričom nedošlo k žiadnemu ohrozeniu života a zdravia. Úroveň hladiny má v súčasnosti už klesajúcu tendenciu,“ dodal Anger.

 

Ako spomenul na záver, veľmi dobrou pomocou boli nové autá a protipovodňová technika, ktorú obce dostali od Ministerstva vnútra SR. „Dobrovoľní hasiči ju pri tejto príležitosti plne využili v praxi,“ zakončil.

 

V okrese Rimavská Sobota platí 3. stupeň povodňovej aktivity

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 3. stupňa pred povodňami v okrese Rimavská Sobota. Meteorológovia predpokladajú vzostup vodných hladín v dolnej časti povodia Rimavy a Slanej, pričom kulminačné vodné stavy budú na úrovni 3. stupňa povodňových aktivít. Výstraha platí do piatka 10:00, SHMÚ však bude situáciu sledovať a priebežne údaje aktualizovať. Výstrahu 2. stupňa pred povodňami vydali aj pre susedné okresy Revúca a Rožňava, ktoré po výdatných dažďoch ohrozuje rieka Slaná.

 

 

 

Ako agentúru SITA informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava, zrážková činnosť sa do dnešného rána ustálila, čo sa následne prejavilo na vzostupe hladín v spodných úsekoch vodných tokov z dôvodu postupného dotekania s predpokladom kulminácií a dosiahnutia III. stupňov povodňovej aktivity. V obciach pozdĺž toku rieky Slaná zaplavilo asi 70 domov, pivničné priestory, priľahlé pozemky, záhrady a miestne komunikácie. Pri brehoch rieky rozmiestnili asi 1 500 vriec s pieskom a nasadili aj čerpaciu techniku.
 

 

 

V obci Veľká Lúka zasiahla voda tri rodinné domy

 

Aj na niektorých tokoch v okrese Zvolen sa pre silné dažde v stredu 10. februára výrazne zvýšili vodné hladiny. Najhoršia situácia bola v obci Veľká Lúka, kde museli na potoku Lukavica vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity, pretože voda začala zaplavovať rodinné domy. „Krízový štáb sme aktivovali už tesne popoludní počas vyhláseného druhého stupňa. Situácia sa však zhoršovala, takže o šestnástej hodine sme museli vyhlásiť stupeň tretí. Vyliata voda zaplavila pivnice troch rodinných domov. S čerpaním začali naši dobrovoľní hasiči, ktorým prišli na pomoc s technikou kolegovia zo susedného Hronseku. Neskôr sa pridali profesionáli z hasičských záchranných zborov vo Zvolene a Žiari nad Hronom a s ďalším čerpadlom pomohli pracovníci Správy povodia Hrona v Banskej Bystrici. Záchranné práce pokračovali do neskorých večerných hodín. Keďže išlo len o pivnice, našťastie, k väčším škodám nedošlo. Pri ďalších dvanástich rodinných domoch voda zaplavila len záhrady. Dnes ráno o ôsmej sme odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity,“ povedala pre agentúru SITA starostka obce Andrea Hromeková. Ako ďalej uviedla, krízový štáb je stále v pohotovosti, pretože stále trvá druhý stupeň. 

 

 

Po stredajších dažďoch v Prievidzi sú už cesty prejazdné

Všetky cesty v Prievidzi sú už prejazdné. Dočasné dopravné značenie zakazujúce vjazd na Nábrežie svätého Metoda odstránili. Ako agentúru SITA informoval hovorca Prievidze Michal Ďureje, v súčasnosti už nie je ani prvý stupeň povodňovej aktivity, hladina rieky Handlovka je v norme a dnes už neprší. 


V stredu sa pre silný dážď vyliala rieka Handlovka na Nábreží svätého Metoda pod železničným mostom, cestu tu uzavreli a v meste sa tvorili kolóny. Nápor áut smeroval cez Bojnickú cestu, kde riadili dopravu policajti. Nábrežie otvorili zhruba okolo polnoci. Krízový štáb mesta zasadať nemusel. 

 

 

V okrese Revúca platí tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach

V okrese Revúca je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach a druhý stupeň povodňovej aktivity na dvoch vodných tokoch. Aktuálne je však situácia v celom okrese stabilizovaná a počasie sa v porovnaní so stredou (10.2.) zlepšilo.

 

"V priebehu stredy starostovia postupne vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity v obciach Kameňany, Ratková, Sása, Lubeník, Gemerská Ves a Držkovce," informoval TASR Peter Balogh, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Revúcej. V týchto obciach voda zaplavila viacero domov. "Situáciu sme so starostami konzultovali, ale vo všetkých prípadoch ju mali pod kontrolou a vystačili si s vlastnými silami a prostriedkami," konštatoval.

 

V ostatných obciach okresu sa podľa jeho slov vyskytli malé problémy, niekde sa potoky aj vybrežili, ale k žiadnym veľkým škodám nedošlo. "Na návrh správcu toku sme však vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity na rieke Muráň a jej prítokoch, ako aj na rieke Turiec a jej prítokoch," dodal.

 

Podľa vyjadrenia vedúceho odboru krízového riadenia OÚ v Revúcej Róberta Jóryho je situácia v okrese momentálne stabilizovaná. "Voda klesá, keďže počasie je jasné a neprší," povedal s tým, že v priebehu dnešného dňa, prípadne piatka (12.2.) by v uvedených obciach mohlo dôjsť k odvolaniu tretieho stupňa protipovodňovej aktivity.

 

Po záplavách v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese sa hladina vody už vrátila do normálu 

Situácia v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese, kde v stredu (10.2.) večer vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity, sa v priebehu dnešného rána vrátila do normálu. TASR o aktuálnom stave informoval starosta obce Peter Švoňava.

 

„Voda nám včera zaplavila viaceré obecné cesty, polia, záhrady a okolie rodinných domov. Našťastie, priamo do domov sa nedostala. Dnes však už zo všetkých zaplavených miest odtiekla, jej hladina klesla skoro o meter a vrátila sa do koryta potoka,“ uviedol starosta s tým, že v dedine pri záplave zasahovali dobrovoľní i profesionálni hasiči, ktorí pripravovali protipovodňové zábrany a vrecia s pieskom.

 

V súčasnosti v Drienčanoch a v okolí Rimavskej Soboty napriek nepriaznivým predpovediam neprší a prevláda polojasné počasie. „Momentálne už teda s vodou nemáme žiadny problém a ak nezačne pršať, nič nehrozí,“ uzavrel Švoňava.

 

 

Hasiči odstraňovali v Žilinskom kraji popadané stromy aj odčerpávali vodu

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od 6. hodiny v stredu (10. 2.) do dnešných ranných hodín celkovo 55-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslava Ondrichová.

 

Najviac zásahov podľa nej zaevidovali okresné riaditeľstvá v Čadci (12) a Dolnom Kubíne (desať). "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest, ale aj z auta a elektrického vedenia. V jednom prípade odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu a zo zatopeného podchodu,“ uviedla hovorkyňa KR HaZZ.

 

img

 

 

Hladiny riek v Košickom kraji začali klesať

Situácia na vodných tokoch Košického kraja sa dnes ráno upokojila, no niektoré z nich v noci zo stredy na dnes dosahovali tretí povodňový stupeň. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke SHMÚ. Tretí stupeň bol ešte dnes ráno o ôsmej na riečke Roňava, obyvatelia neďalekých Michalian však nie sú ohrození. Rieky Bodva a Olšava kulminovali v noci a dnes ráno ich hladiny už klesajú, pričom v súčasnosti je na nich druhý stupeň povodňovej aktivity. Prvý stupeň je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch.


Ako dnes ráno informoval hovorca hasičov Košického kraja Tomáš Berzetei, dnes ráno išli pomáhať do Malej Idy, kde zaplavilo jeden dom. V stredu mali v rámci kraja osem výjazdov na odstraňovanie následkov lokálnych povodní, ako aj osem technických zásahov – odstraňovanie stromov spadnutých na vozovku.


Primátor Košíc Richard Raši v stredu podvečer na základe pretrvávajúcej nepriaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie a lokálnych záplav vyhlási tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý zatiaľ nebol odvolaný. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Počas povodňovej situácie boli vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života a zdravia.


Najviac postihnutými sú mestské časti Košice – Pereš, Myslava, Lunik IX. Vyliala sa voda z koryta Myslavského potoka, drobného vodného toku Kamenný potok, občasných vodných tokov, došlo aj k ohrozeniu vodou z prietrže mračien. 

 

 

Vo Veľkej Lúke vyhlásili 3.stupeň povodňovej aktivity, do rána hladina potoka klesla

Potok Lukavica vo Veľkej Lúke v okrese Zvolen zaplavil v stredu (10.2.) podvečer po celodennom daždi priľahlé pozemky niekoľkých rodinných domov. Starostka obce Andrea Chromeková vyhlásila preto tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA).

 

Ako dnes ráno pre TASR uviedla, voda v okolí domov už klesla a tretí SPA v najbližších hodinách odvolajú. Zaplavené boli najmä pozemky nachádzajúce sa v susedstve toku Lukavica.

 

K vybreženiu na neupravených úsekoch koryta došlo podvečer aj na vodných tokoch Slatina vo Zvolenskej Slatine a Pstruši a na Neresnici vo Zvolene. V obci Zvolenská Slatina došlo k zaplaveniu záhrad, na vodnom toku Slatina v obci Pstruša tiež k preliatiu rúrového premostenia pod novobudovaným mostom a k zaplaveniu časti podpornej konštrukcie mosta.

 

Konštatoval to pre TASR hovorca SVP Pavel Machava. Ako dodal, ich pracovníci vykonávajú na vodných tokoch pravidelný monitoring a odstraňujú prekážky obmedzujúce plynulý odtok vody. V prípade potreby tiež vykonávajú mimoriadnu manipuláciu na vodných stavbách.

 

"V priebehu včerajšieho dňa sa na celom území našej správy vyskytli intenzívne zrážky, v dôsledku ktorých došlo k stúpnutiu hladín vodných tokov a nádrží, následne aj k vybreženiu vody z koryta vodných tokov. Na vodných tokoch Slatina a Neresnica došlo k vybreženiu vody z koryta v neupravených úsekoch. V obci Zvolenská Slatina došlo k zaplaveniu záhrad. Na vodnom toku Slatina došlo v obci Pstruša k preliatiu rúrového premostenia pod novobudovaným mostom a k zaplaveniu časti podpornej konštrukcie mosta," informoval hovorca SVP Machava.

 

 

Po dažďoch dosiahli v Košickom kraji úroveň 3. stupňa toky Bodva, Olšava a Roňava

 

Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali dnes o 6.00 h na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.

 

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)na svojej webovej stránke.

 

Intenzívny dážď dnes spôsobil zaplavenie viacerých častí mesta. Ako informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová pre portálkosicednes.sk. Zaplavené je územie mestskej časti Pereš, Myslava a Luník IX. Pravdepodobne najhoršia je situácia v Myslave, kde sa vylial Myslavský aj Kamenný potok. Voda tu strhla aj časť vozovky so zábradlím, zaplavené sú záhrady, pivnice aj cesta. 

 

Plné ruky práce majú dnes aj hasiči. V rodinnom dome na Pereši na Bystrickej ulici aj v Ťahanovciach na Jazvečej ulici museli odčerpávať vodu. Spodná voda vyrazila v policajnej stanici v Čani. Na Triede SNP voda vymlela na ceste od novej nemocnice v smere k Amfiteátru dieru.

 

Vybreženie a vyliate vodných tokov predstavuje riziko ohrozenia života, zdravia, majetku, životného prostredia aj hospodárskej činnosti.

 

SHMÚ vydal pre východ Slovenska do dnešnej 20.00 h hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Rožňava a Košice okolie – Bodva. Do 10.00 h platí táto výstraha pre Košice a Košice okolie - Hornád. O stupeň nižšia výstraha platí do 10.00 h pre okres Trebišov v oblasti Roňavy.

 

Prvý stupeň výstrahy pred povodňami platí pre okresy Trebišov bez Roňavy, Michalovce a Sobrance.

Vzhľadom na spadnuté zrážky na tokoch je naďalej predpoklad vzostupu vodných stavov.

 

 

Sneženie, dážď i vietor potrápia Slovensko aj vo štvrtok

 

Silný vietor, dážď i sneženie potrápia Slovensko aj vo štvrtok (11.2.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal na tento deň výstrahy 1. a 2. stupňa.

 

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý môže zasiahnuť okrem krajného východu celé Slovensko. SHMÚ očakáva miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe i oblasti bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. SHMÚ preto vydal do štvrtka 03.00 h výstrahu 1. stupňa.

 

O stupeň vyššia výstraha do štvrtka 06.00 h platí pred snežením v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Martin a Žilina. Meteorológovia tu v polohách nad 900 metrov očakávajú miestami výskyt sneženia, pri ktorom napadne 30 až 50 centimetrov nového snehu.

 

Výstraha 1. stupňa pred snežením platí do 06.00 h v okresoch Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Turčianske Teplice, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. SHMÚ očakáva výskyt sneženia, pri ktorom napadne 15 až 30 centimetrov nového snehu.

 

SHMÚ zároveň upozorňuje v severných okresoch Slovenska na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Na krajnom východe zas varuje pred dažďom, kde vydal výstrahu 1. stupňa do štvrtka 06.00 h. Meteorológovia očakávajú, že sa tu miestami môže vyskytnúť dážď s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov.

 

img

 

 

Sneh a dážď si v niektorých slovenských okresoch vyžiadal výstrahu druhého stupňa. Vydal ju dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na zvyšku územia platí výstraha prvého stupňa, a to nielen pre dážď a sneh, ale aj pre silný vietor. Pre okres Prievidza vydal SHMÚ najvyššiu výstrahu pre povodne z trvalých dažďov. V niekoľkých ďalších okresoch je výstraha druhého a prvého stupňa.

 

Dážď aj sneh potrápi okresy Banská Bystrica a Brezno. Pred snehom varujú v okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Prší vo Zvolene, Detve a Poltári. V polohách nad 900 m môže nasnežiť 30 až 50 cm nového snehu. Pri daždi očakávajú hydrometeorológovia miestami úhrn zrážok 45 až 55 mm.

 

Meteorologické výstrahy pred snehom:

 

img

 

Na zvyšku Slovenska môže napadať menej snehu aj úhrn zrážok môže byť nižší. 

 

Meteorologické výstrahy pred dažďom:

 

img

 

Na takmer celom Slovensku zároveň môže fúkať silný nárazový vietor. Na väčšine územia môže mať v nárazoch rýchlosť 18 až 22 m/s (60-80 km/h). Na hrebeňoch hôr môže fúkať nárazový vietor s rýchlosťou 26 až 32 m/s (90-120 km/h). Tam, kde zároveň padá sneh, sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

 

Meteorologické výstrahy pred vetrom:

 

img

 

 

Hydrometeorológovia varujú aj pred povodňami, ktoré môžu vzniknúť z trvalých dažďov. Najvyšší, tretí výstražný stupeň vydal SHMÚ pre okres Prievidza na hornej Nitre. "Vzhľadom na súčasné a predpokladané zrážky očakávame v povodí hornej Nitry vzostupy vodných hladín a prekročenie vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ na svojom webe.

 

Výstrahy pred povodňami:

 

img

 

Výstrahu druhého stupňa vydal pre okresy Veľký Krtíš, Lučenec, ktoré sú na rieke Ipeľ, a pre okres Rimavská Sobota, kde je rieka Slaná. Pozor by si mali dávať aj ďalšie okresy v okolí hornej Nitry, dolného a horného Hronu, Ipľa, Slanej, Hornádu, Hnilca, Bodvy, Torysy, Bodrogu.

 

Situácia na cestách

 

 

Dažde v Košickom kraji uzavreli cestu 3. tr., vodu odčerpávali u policajtov v Čani

 

Nepriaznivé počasie s výdatným dažďom, vo vyšších polohách snežením, a vetrom spôsobil dnes sčasti problémy na cestách v Košickom kraji. Hasiči zasahovali v niekoľkých prípadoch pri odčerpávaní vody z pivníc budov či odstraňovaní spadnutých stromov. Vodu odčerpávali aj z policajnej stanice v obci Čaňa (okr. Košice okolie).

 

V Košiciach na Triede SNP voda vymlela v polovici kopca na ceste od novej nemocnice v smere k Amfiteátru veľkú dieru. "Z dôvodu vytrvalého dažďa prosíme vodičov, aby zvýšili pozornosť pri jazde motorovými vozidlami po Myslavskej ceste, ale aj na Triede SNP," uviedla hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

 

 

Pozrite, čo spôsobil dážď v našom meste!

Posted by košice:dnes on 10. február 2016

 

K úplnej uzávere následkom počasia došlo až do odvolania na ceste III/3306 Turňa nad Bodvou – Hačava v úseku Čertov most. Ako podvečer informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), dôvodom bolo padanie kameňov a konárov a voda pretekajúca cez cestu.

 

V Košiciach hasiči zasahovali pri odčerpávaní vody v rodinnom dome na Pereši na Bystrickej ulici či v Ťahanovciach z budovy na Jazvečej ulici. "V Čani odčerpávali vodu z policajnej stanice, kde vyrazila spodná voda," uviedol pre TASR krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

 

Niekoľko popadaných stromov a konárov odstraňovali hasiči v Košickom a Michalovskom okrese. Pomáhali aj pri čistení tokov pre plynulé odtekanie vody. Zásahy hasičov boli nárazové, večer došlo k upokojeniu situácie.

 

 

Silný vietor lámal stromy,výstrahy platia aj dnes a vo štvrtok

 

Pre silný vietor zasahovali hasiči v Žilinskom kraji od utorka večera do dnešného dopoludnia až 21-krát. Najmä na Orave, Kysuciach a Liptove odstraňovali spadnuté stromy z ciest a elektrických vedení. Najhoršia situácia bola v Demänovskej doline. Frekventovaná cesta do turistického strediska Jasná v Nízkych Tatrách bola niekoľko hodín pred polnocou uzavretá pre popadané stromy. Hasičom sťažoval pílenie silný nárazový vietor. Ešte aj v týchto chvíľach pracovníci elektrární na niekoľkých miestach na Orave a Kysuciach opravujú elektrické vedenie. Hasiči zasahujú aj v Čadci, kde vyťahujú vodu zo zatopenej pivnice rodinného domu. 

 

 

Na Vodnom diele Žilina sa skrížil kamión. Cesta v smere do obce a aj z obce Mojš je daným úsekom síce neprejazdná, no kamión, ktorý zablokoval celú cestu môžete obísť po tráve. Za foto ďakujeme čitateľovi.

Posted by Žilinské Krimi on 9. február 2016


Meteorológovia aj dnes a vo štvrtok varujú pred silným vetrom a tiež intenzívnymi zrážkami. V Žilinskom kraji môže miestami v nárazoch vietor dosiahnuť rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch hôr v nárazoch aj 90 až 120 kilometrov za hodinu. Do štvrtkového rána by mohlo v niektorých regiónoch Žilinského kraja zároveň napadnúť aj 30 až 50 centimetrov snehu. 

 

Hasiči v TSK odstraňovali po vetre stromy z ciest i strechy strednej školy

 

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) absolvovali v utorok (9.2.) a dnes nadránom v súvislosti so silným vetrom štyri výjazdy. TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík.

 

Traja trenčianski hasiči odstraňovali v utorok o 18.50 h strom z vozovky na Ulici nad tehelňou v Trenčíne, o hodinu neskôr príslušníci HaZZ z Partizánskeho dávali preč z cesty v obci Veľké Uherce spadnutý strom. Dnes krátko po 1.00 h zamestnal považskobystrických hasičov strom na ceste v obci Pružina.

Štyria príslušníci HaZZ z hasičskej stanice v Púchove pomocou dvoch kusov hasičskej techniky odstraňovali v utorok večer strom, ktorý spadol na budovu Strednej odbornej školy.

 

AKTUÁLNE  v Demänovskej doline. Hore vyjdete len s reťazami!!

 

 

AKTUÁLNE OPÄŤ JASNÁhore vyjdete len s reťazami!!

Posted by Liptov112.sk on 10. február 2016

Demänovská dolina je v tejto chvíli odrezaná od sveta. Cesta je úplne neprejazdná. Do doliny sa v tejto chvíľu Nedostanete od Hotela Chopok. Pre silný vietor a popadané stromy.  

 

!!! MIMORIADNA SPRÁVA !!! Demänovská dolina je v tejto chvíli odrezaná od sveta. Cesta je úplne neprejazdná. Do doliny...

Posted by Liptov112.sk on 9. február 2016

 

Situácia je naozaj vážna!

 

AKTUÁLNE V DEMÄNOVSKEJ DOLINE! Situácia je naozaj vážna!

Posted by Liptov112.sk on 9. február 2016

 

Horské priechody Kremnické Bane a Donovaly sú pre husté sneženie uzavreté, cez Vernár neprejdú kamióny 

 

Horské priechody Kremnické Bane a Donovaly sú z dôvodu hustého sneženia momentálne uzavreté pre všetku dopravu. Pre nákladnú dopravu je uzavretý horský priechod Vernár, horský priechod Čertovica je prejazdný len so snehovými reťazami.  Viac sa dočítate TU!

 

Sneženie či dážď komplikuje na niektorých slovenských cestách dopravu. Horský priechod Kremnické Bane je pre sneženie uzatvorený pre všetku dopravu. Horské priechody Donovaly a Vernár sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 metrov. Donovaly sú od 18.25 h prejazdné pre osobnú dopravu. Horský priechod Čertovica je prejazdný len so snehovými reťazami. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

 

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove žiada vodičov, aby zvážili cestu severnými okresmi Prešovského kraja, predovšetkým okresom Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok z dôvodu hustého sneženia a čoraz komplikovanejšej dopravy.

 

Polícia zároveň upozorňuje, že na diaľnici D1 smer Poprad-Prešov sa v úseku pripájacieho pruhu od Chminianskej Novej Vsi (okres Prešov) hromadí voda, ktorá vplyvom hustého dažďa nestíha odtekať. Podľa polície tu došlo už k viacerým nehodám.

 

SSC vodičov zároveň upozorňuje na poľadovicu, ktorá sa môže tvoriť pod vplyvom hmly, vlhkosti či nízkych teplôt.

 

AKTUALITA !Počasie nám nedá pokoj ani dnes, v tejto chvíli sme dostali správu z KR PZ v Žiline ktorá informuje, že...

Posted by Liptov112.sk on 10. február 2016

 

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec stúpajú, povodne zatiaľ nehrozia

 

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych dažďoch stúpli, v regióne však zatiaľ povodne nehrozia. TASR o situácii informoval Ervín Jakubec, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Lučenci.

 

„Od 16.00 h platí hydrologická výstraha 2. stupňa. Na žiadnom vodnom toku v našom okrese však zatiaľ nebol dosiahnutý ani 1. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol Jakubec s tým, že situácia sa môže v najbližšej budúcnosti zmeniť, keď sa na vodných tokoch prejavia zrážky spadnuté v horských oblastiach regiónu.

 

Podľa slov Viery Rubintovej, starostky obce Veľké Dravce, ktorá býva povodňami často ohrozovaná, sú toky obidvoch miestnych potokov zatiaľ v norme. „Ich hladiny sú už zvýšené, ale zatiaľ nie sme ohrození a momentálne vyliatie potokov nehrozí. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, preto dúfame, že prestane pršať,“ dodala.

 

Situácia v Prievidzi

 

Hladina Handlovky v Prievidzi i Handlovej klesá, samosprávy situáciu monitorujú

 

Hladina Handlovky v Handlovej a Prievidzi klesá. Po 16.00 h dosiahla v Handlovej úroveň rovnajúcu sa prvému stupňu povodňovej aktivity, v Prievidzi bola jej výška na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity. Samosprávy situáciu naďalej monitorujú.

 

"Vzhľadom na stabilitu, pokles hladín vodných tokov a ukončenie dlhotrvajúceho intenzívneho dažďa mesto Handlová odvoláva tretí stupeň povodňovej aktivity a súčasne ponecháva k 16.30 h vyhlásený druhý stupeň na vodnom toku Handlovka a jeho priľahlých prítokoch," informovala hovorkyňa mesta Viktória Moravčíková Timurová.

 

 

 

 

img

 

V Prievidzi sa dnes pre neutíchajúci dážď vyliala rieka Handlovka na Nábreží svätého Metoda pod železničným mostom. Cestu tu preto uzavreli. „Doprava je už o niečo viac plynulá, ale kolóny sú stále. Máme údaje zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktoré hovoria, že situácia sa bude zlepšovať,“ povedal pre agentúru SITA hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Nápor áut teraz smeruje cez Bojnickú cestu, kde riadia dopravu policajti. „O 17:00 sa to začalo zlepšovať a myslím si, že o 18:00 už bude dopravná situácia oveľa lepšia, keď ľudia prídu z práce domov,“ doplnil Ďureje. V Prievidzi dnes vznikla ojedinelá situácia, pretože zatiaľ čo v meste sa vyliala rieka, v mestských častiach Hradec, Malá a Veľká Lehôtka napadol sneh, ktorý museli odhŕňať cestári. 


Situácia je lepšia aj v Handlovej, odkiaľ priteká do Prievidze rieka Handlovka. V súčasnosti tam je už len prvý stupeň povodňovej aktivity. V Prievidzi je zatiaľ druhý stupeň, krízový štáb mesta však zasadať nemusel. Ako informoval agentúru SITA trenčiansky krajský hovorca hasičov Marián Petrík, v súvislosti s dažďom dnes v kraji hasiči zasahovať nemuseli, robili len monitoring kritických lokalít. V Trenčíne ich privolali k spadnutému stromu. Štyri výjazdy k spadnutým stromom v dôsledku silného vetra mali aj v noci na dnes. 
 

img

 

Ako ďalej uviedla k aktuálnej situácii v meste, prítoky Handlovky, Mlynský a Pstruhársky potok, sú zastabilizované a vo štvrtok 11. februára sa z nich a ich okolia budú odstraňovať nánosy, ktoré tam naplavila voda. Samospráva podľa jej slov bude naďalej situáciu monitorovať, a to do rána nasledujúceho dňa.

Hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje informoval, že situáciu na Handlovke mesto napriek klesajúcej hladine pri mostných telesách na Nábreží sv. Metoda, kde sa tesne popoludní vyliala voda z koryta, sleduje. Samospráva tam preto aj uzavrela časť cesty, dokedy obmedzenie potrvá, ešte nevedel povedať. "Na základe informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu môžeme konštatovať, že sa situácia začína zlepšovať, na ostatných úsekoch je stav pokojný. Najmä v centre mesta je však zhustená premávka a na cestách sa tvoria kolóny. Pokiaľ je to možné, prosíme verejnosť, aby aspoň do 17.00 h necestovali autom," doplnil. Dopravu na viacerých úsekoch v meste riadia aj policajné hliadky, potvrdil pre TASR trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

 

 

Zvýšenú hladinu zaznamenávajú aj na rieke Hron v Banskej Bystrici.

 

img

 

Na niektorých tokoch na juhu stredného Slovenska sa zvýšili hladiny k 2. SPA

 

Až na hranicu 2. stupňa povodňovej aktivity (SPA) stúpli o 16.00 h vodné hladiny niektorých tokov na juhu stredného Slovenska. Aktuálne o tom informuje stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu.

 

Hladina riečky Neresnica vo Zvolene dosiahla 141 centimetrov. Stará rieka v obci Pôtor v okrese Veľký Krtíš mala o tomto čase 183 centimetrov. Až na 330 centimetrov vystúpila hladina riečky Štiavnice v Horných Semerovciach v okrese Levice.

 

 

V našej oblasti sa vlní studený front a prináša výdatné zrážkyOd západu k nám už začal prúdiť chladnejší vzduch, a tak...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 10. február 2016

 

Aktuálne prší takmer na celom Slovensku. Úhrny zrážok by podľa meteorológov mali miestami dosiahnuť 45–55 milimetrov, niekde aj viac. Okrem dažďa fúka na viacerých miestach na Slovensku silný vietor.

 

 

V našej oblasti sa vlní studený front a prináša výdatné zrážky. Slovenský hydrometeorologický ústav informuje na svojej stránke, že "od západu k nám už začal prúdiť chladnejší vzduch, a tak hranica sneženia klesá. 

 

 

 

Vaše fotografie a aktuálne informácie o počasí nám posielajte na redakcia@netky.sk

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona