Na Slovensku bude môcť ostať 100 sýrskych kresťanov

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:16 • 2 min
Na Slovensku bude môcť ostať 100 sýrskych kresťanov

BRATISLAVA – Na územie Slovenska vezmeme 100 ľudí a pôjde o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si budeme vyberať v Taliansku a Grécku. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

To je podľa Fica príspevok Slovenska do rozdelenia 40 000 migrantov, ku ktorému sa zaviazali lídri na summite v Bruseli koncom júna. Na pondelňajšom zasadnutí sa ministri vnútra dohodli na rozdelení 32 256 migrantov v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že prvých 50 migrantov by Slovensko mohli prijať v budúcom roku a druhých 50 migrantov v roku 2017.

 

Podľa Kaliňáka bude musieť týchto 100 migrantov prejsť identifikáciou a bezpečnostnými previerkami. Zároveň by to mali byť migranti, ktorí sú schopní sa integrovať do slovenskej spoločnosti. K tomu im majú pomôcť kresťanské a charitatívne organizácie. 

 

Minister vnútra dnes so svojou rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou podpísal dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Proti ubytovaniu azylantov sú však obyvatelia Gabčíkova, kde vyhlásili miestne referendum, v ktorom chcú dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť. Kaliňák však pripomenul, že referendum by sa týkalo ľudských práv, a to naša ústava vylučuje. „Myslím si, že iniciátori sú mimo právneho rámca,“ povedal minister. Takisto si nemyslí, že by azylanti mohli v Gabčíkove spôsobiť problémy. „Oni sami sú motivovaní dodržiavať zákony. Ak by čokoľvek vyviedli, nedostanú v Rakúsku azyl,“ uviedol šéf vnútra a dodal, že ak by porušili zákony, Slovensko by ich vrátilo do Rakúska. Ako informoval rezort vnútra, Slovensko bude znášať náklady na stravu a ubytovanie, rakúska strana náklady na zdravotnú starostlivosť, strážnu službu, vreckové či iné veci. 

 

Fico uviedol, že tretím spôsobom, ako Slovensko migrantom pomôže, je humanitárny transfer. Pôjde o ľudí, ktorí budú na Slovensku opäť len dočasne, maximálne 180 dní a v ich prípade je jasné, do akej ďalšej krajiny pôjdu, ešte pred tým, ako prídu na Slovensko. Podľa ministerstva vnútra sa Slovensko zaviazalo rozšíriť svoje kapacity pre humanitárny transfer na 500 osôb ročne. Humanitárny transfer Slovensko vykonáva od roku 2008. Podľa ministerstva v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov Slovensko vyberie z utečeneckých táborov utečencov, hlavne najzraniteľnejšie skupiny ako matky s deťmi. Ako dodalo ministerstvo, tie putujú najčastejšie do Spojených štátov amerických. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona