Na Slovensku bude koncertovať svetoznámy Glenn Miller Orchestra

NETKY.SK • 5 Január 2012, 10:13 • 2 min
Na Slovensku bude koncertovať svetoznámy Glenn Miller Orchestra

Na Slovensku bude koncertovať svetoznámy Glenn Miller Orchestra

slovakia

left justify in out

img

Slováci sa môžu tešiť na dva koncerty svetoznámeho swingového zoskupenia Glenn Miller Orchestra. V utorok 10. januára sa uvedie v bratislavskom Istropolise a v pondelok 23. januára v Jumbo Centre v Košiciach.
Divákom sa predstaví nový koncertný program In the Miller Mood, ku ktorému v januári zároveň vychádza rovnomenný album. Okrem Glenna Millera zaznejú typické skladby ďalších autorov ako Woodyho Hermana, Counta Basieho, Harryho Jamesa či speváčky Elly Fitzgerald. Nebudú chýbať ani svetoznáme evergreeny ako Moonlight Serenade, A String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway to the Stars alebo Over the Rainbow.
Členmi orchestra, ktorý vedie Wil Salden, sú vynikajúci hudobníci a sólisti. Na ich koncertoch nechýba humor a vycibrená elegancia. História pôvodného telesa siaha do tridsiatych rokov minulého storočia. Krátko po jeho založení sa Glenn Miller stal hviezdou vtedajšej hudobnej scény a jeho skladby hrali v tých časoch všetky rádiá. Vo svojich 35-tich rokoch bol uznávaný ako nová a najžiarivejšia hviezda americkej džezovej scény.
V roku 1942 prišiel s nápadom spolupracovať s americkým letectvom a založil U. S. Air Force Orchestra. Na konci druhej svetovej vojny po jeho smrti založil Tex Beneke, člen Glennovho orchestra, nový Glenn Miller Orchestra. Wil Salden sa začal venovať hudbe Glenna Millera v roku 1978. Spoločnosť, ktorá spravuje jeho dedičstvo, uviedla Saldena v roku 1990 ako kapelníka orchestra pre Európu.
Miller umrel ako 40-ročný pri nikdy nevysvetlenej leteckej havárii, keď počas 2. svetovej vojny lietadlo na trase z Londýna do Paríža zmizlo. Jedna z nedávnych teórií tvrdí, že ho zasiahla bomba, ktorú upustilo bojové lietadlo vracajúce sa z náletov nad Nemeckom. TASR informovala Tereza Mácová z ArtsMarketing.CZ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona