Na Slovensku bolo vlani vyše tisíc podozrení na nežiaduce účinky liekov

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 13:34 • 2 min
Na Slovensku bolo vlani vyše tisíc podozrení na nežiaduce účinky liekov

BRATISLAVA - Na Slovensku bolo vlani zaznamenaných vyše 1000 podozrení na nežiaduce účinky liekov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dostal celkovo 1038 hlásení o podozreniach na nežiaduce účinky, informuje o tom vo svojej výročnej správe.

slovakia

left justify in out

"Farmaceutické spoločnosti poslali 390 hlásení, zdravotnícki pracovníci 608 hlásení a pacienti 16 hlásení. Najviac hlásení prišlo zo zdravotníckych zariadení v Bratislave (276), z pohľadu špecializácie lekárov bol najvyšší počet hlásení zaslaný lekármi v špecializácii interná medicína (159)," približuje ŠÚKL.
     

Zaslanie hlásenia ešte neznamená, že nežiaduca reakcia bola vyvolaná liekom. "Hlásenia sa dostávajú do databanky EudraVigilance a následne sú v pravidelných intervaloch posudzované spolu s ostatnými dostupnými informáciami o lieku," vysvetľuje ŠÚKL. Ak sa preukáže, že liek môže vyvolať nežiaduci účinok, štátny ústav prijme potrebné opatrenia až po pozastavenie alebo stiahnutie lieku z používania.
     

Každý liek môže mať nežiaduci účinok, ktorý sa však nemusí ukázať u každého. Žiaden liek nie je úplne bez rizika. Pre správne použitie lieku treba preto poznať nielen jeho kladné účinky, ale aj obmedzenia a negatíva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies