Na Slovensku bolo vlani evidovaných 34 trestných činov z nenávisti

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 12:57 • 2 min
Na Slovensku bolo vlani evidovaných 34 trestných činov z nenávisti

BRATISLAVA – Národná kriminálna agentúra Prezídia PZ v minulom roku evidovala na Slovensku 34 trestných činov z nenávisti. Podľa štatistík v Evidenčno-štatistickom systéme kriminality Prezídia Policajného zboru počet takýchto činov vzrastá. Oproti predchádzajúcim rokom je to oveľa viac, rok predtým ich bolo deväť.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to konštatovala Dominika Ďuranová, tajomníčka Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie z odboru prevencie kriminality kancelárie ministerky vnútra.

Výbor v súčasnosti v spolupráci s Úradom OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) rieši tematiku trestných činov z nenávisti, trestné činy z osobitného motívu, keď inakosť alebo nenávisť k inému prinúti človeka k verbálnym deliktom alebo fyzickým útokom, pričom často objektom útoku býva cudzinec.

 

„V spolupráci s ODIHR sme vyvinuli vzdelávanie pre príslušníkov policajného zboru, tzv. policajtov prvého kontaktu. Sú to policajti z obvodných oddelení, ktorí sú priamo na ulici a môžu ako prví identifikovať, či ide o trestný čin z nenávisti. Ďalej sa tým zaoberá špecializovaný útvar, čiže národná protiteroristická jednotka národnej kriminálnej agentúry prezídia PZ. Je veľkou výhodou, že na Slovensku máme špeciálne zložky, ktoré sa zaoberajú trestnými činmi z nenávisti,“ povedala Ďuranová. Dodala, že výbor je v priamom kontakte s ľuďmi z prokuratúry alebo polície.

V rámci prevencie sa na odbore prevencie kriminality snažia zamerať na tento problém a celkovo zabrániť nenávisti voči cudzincom, aby inakosť bola lepšie vnímaná. ,,V súčasnosti mapujeme situáciu a v prvom rade sme zameraní na vzdelávanie príslušníkov Policajného zboru, ako prípady trestných činov z nenávisti rozoznať v praxi. Vzdelávanie pre príslušníkov Policajného zboru o problematike trestných činov z nenávisti sa ďalej kontinuálne šíri aj do radov prokurátorov a sudcov pod záštitou Ministerstva spravodlivosti SR,“ ozrejmila Ďuranová a avizovala rôzne preventívne aktivity aj pre občanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies