Na Slovensku bol potvrdený prvý výskyt vtáčej chrípky

NETKY.SK • 29 December 2016, 15:58 • 2 min
Na Slovensku bol potvrdený prvý výskyt vtáčej chrípky

BRATISLAVA – V bratislavskej mestskej časti Dúbravka bolo dnes potvrdené prvé ohnisko vtáčej chrípky v Slovenskej republike. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

Podľa rezortu ide o vysokopatogénnu aviárnu influenzu (HPAI) subtypu H5. Zistená bola v domácom drobnochove hydiny. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a v prípade podozrenia okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu. Prenos tejto vtáčej chrípky na človeka doteraz nebol potvrdený.

 

V utorok (27.12.) v dopoludňajších hodinách bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Bratislava-mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove, určených pre vlastnú spotrebu, v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

 

Inšpektor vykonal obhliadku chovu, pri ktorej bolo zistené, že v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa. Celkovo išlo o 65 kusov kury domácej vo veku od mládok po 4-ročné nosnice. Vajcia a mäso z tohto chovu boli podľa informácií chovateľa určené len pre vlastnú potrebu a nie sú v obchodnej sieti.

 

Na mieste inšpektor vykonal epizootologické šetrenie pri podozrení na výskyt vírusového ochorenia a odobral vzorky na laboratórne vyšetrenie za účelom vylúčenia alebo potvrdenia aviárnej influenzy. Ostatná uhynutá hydina, podstielka a 23 vajec bolo neškodne odstránených prostredníctvom kafilerického zariadenia. Zároveň boli vydané opatrenia na mieste pri podozrení na výskyt aviárnej influenzy.

 

"Dňa 28. 12. v poobedných hodinách bol telefonicky oznámený pozitívny výsledok na vírus aviárnej influenzy vo všetkých vyšetrovaných vzorkách a bol zaslaný protokol o výsledku laboratórneho vyšetrenia," potvrdil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Dnes ráno bol diagnostikovaný jej vysokopatogénny subtyp H5. Zástupcovia veterinárnej a potravinovej správy prijali okamžite opatrenia pri zdolávaní nákazy a udalosť nahlásili do Systému pre hlásenie chorôb zvierat EÚ (ADNS).

 

"MPRV vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou," vyhlásila v tejto súvislosti šéfka rezortu Gabriela Matečná (nominantka SNS). V prípade akýchkoľvek podozrení majú chovatelia bezodkladne informovať štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. "Aj keď doteraz nebol potvrdený prenos tejto vtáčej chrípky na človeka, opatrnosti nikdy nie je dosť," dodala Matečná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies