Na Slovensko zavítalo o niekoľko miliónov viac turistov ako uvádzajú štatistiky, myslí si rezort dopravy

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 12:12 • 2 min
Na Slovensko zavítalo o niekoľko miliónov viac turistov ako uvádzajú štatistiky, myslí si rezort dopravy

BRATISLAVA - Skutočný počet zahraničných turistov, ktorí v minulom roku zavítali na Slovensko, môže byť podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR o niekoľko miliónov vyšší, než uvádzajú oficiálne štatistiky.

slovakia

left justify in out

Rezort dopravy tvrdí, že to zistil prostredníctvom projektu monitoringu počtu zahraničných turistov na základe anonymizovaných dát zo SIM kariet mobilných telefónov. Spracované dáta podľa ministerstva naznačujú, že na Slovensko prišlo takmer trikrát viac zahraničných návštevníkov, ako sa pôvodne predpokladalo.

 

"Presnejšie dáta o turistoch, ktorí k nám prichádzajú zo zahraničia, nám pomôžu lepšie propagovať Slovensko na zahraničných trhoch a aj odborníkom na cestovný ruch lepšie pripraviť ponuku produktov v cestovnom ruchu," priblížil úradujúci minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Kým oficiálne ubytovacie štatistiky hovoria podľa rezortu o zhruba dvoch miliónoch zahraničných turistov, analyzované dáta ukazujú, že na území Slovenska bolo aktívnych viac ako šesť miliónov zahraničných mobilov. Zo získaných dát sa napríklad podarilo zistiť, že kým oficiálne štatistiky evidujú 25.051 návštevníkov z Holandska, podľa analýzy SIM kariet tu bolo viac ako 218.000 ľudí s holandským telefónnym číslom.

 

"Musíme podrobne analyzovať tieto údaje. V prípade Holanďanov za nimi môže byť napríklad ich obľuba cestovania v karavanoch, a tak sa logicky neobjavia v štatistike ubytovaných hostí," doplnil štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček (nominant SNS).

 

Práve takéto spracovanie dát v oblasti cestovného ruchu je podľa ministerstva jedným z výsledkov moderného a efektívneho riadenia služieb v cestovnom ruchu po prechode propagácie Slovenska zo zrušenej Slovenskej agentúry pre cestovný ruch priamo pod rezort dopravy.

 

"Ministerstvo dopravy je pripravené poskytnúť zozbierané dáta všetkým relevantným subjektom pre ich ďalšiu analýzu," avizovala hovorkyňa rezortu Karolína Ducká. Tento typ dát je podľa nej možné využiť aj pri tvorbe akčných plánov v menej rozvinutých regiónoch, keďže je možné presne cieliť produkty v cestovnom ruchu na turistov, ktorí tieto regióny navštevujú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies