Na Slovensko v úvode budúceho týždňa opäť vpadne studený arktický vzduch

NETKY.SK • 11 December 2016, 15:14 • 2 min
Na Slovensko v úvode budúceho týždňa opäť vpadne studený arktický vzduch

BRATISLAVA - V úvode nasledujúceho týždňa zaznamená Slovensko ďalší vpád studeného arktického vzduchu.

slovakia

left justify in out

Bude opäť veterno, najmä na severe aj so snežením, neskôr aj so silnejšími mrazmi. Ďalší zlom vo vývoji počasia predpovedá Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 

V posledných dvoch týždňoch na územie Slovenska už niekoľkokrát prenikol od severu studený arktický vzduch, sumarizuje meteorológ Miroslav Šinger. Prvýkrát to bolo 27. novembra, potom nastalo nevýrazné oteplenie a prúdenie arktického vzduchu sa znovu obnovilo 2. decembra. Ďalší, i keď veľmi krátkodobý, vpád arktického vzduchu krajina zažila od 6. do 7. decembra.

 

"Vo všetkých prípadoch bola cirkulačná schéma veľmi podobná. Nad Britskými ostrovmi zmohutnela tlaková výš a nad Škandináviu, Pobaltie a priľahlé Rusko sa presunula níž od západu. Medzi týmito útvarmi prebiehala výšková frontálna zóna, v ktorej postupovali na juhovýchod frontálne systémy v podružných brázdach, prípadne tlakových nížach," charakterizoval Šinger.

 

Prechodne sa tak otepľovalo a znova ochladzovalo. Pri prechode frontálnych systémov tiež výrazne zosilnel tlakový gradient - horizontálny rozdiel v tlaku vzduchu, čo sa prejavovalo značným zosilnením vetra. Frontálne systémy prinášali najviac snehových zrážok na sever územia Slovenska, kde sa vytvorila aj výraznejšia snehová pokrývka.

 

Naopak, na juhu bolo snehových zrážok výrazne menej. To malo vplyv aj na teplotu vzduchu. Na snehovej pokrývke sa pri zmenšení oblačnosti a utíšení vetra v noci výrazne ochladzovalo - v dolinách a kotlinách aj pod mínus 15 stupňov Celzia. Cez deň bolo oteplenie miernejšie.

 

Na prelome týždňov SHMÚ očakáva ďalšie ochladzovanie. "Zaujímavé však je, že atmosféra opäť nevymyslí nič nové," priblížil Šigner. Už dnes sa bude podružná tlaková níž presúvať z oblasti Nórskeho mora nad Pobaltie. S ňou spojený studený front prejde cez územie Slovenska ďalej na juhovýchod. Za ním prenikne chladnejší vzduch od severozápadu.

 

"Nepôjde však o studený arktický vzduch. Ten do našej oblasti prenikne až v pondelok 12. decembra," uviedol meteorológ. Aj pri tomto vpáde studený a suchý vzduch opäť prenikne len do strednej a východnej Európy. Znamená to znovu veterno, sneženie najmä na severe a postupne aj silnejšie nočné mrazy, pričom na severe sa opäť budú vyskytovať aj celodenné mrazy.

 

Situácia pritom bude podobná ako v úvode decembra, vietor však bude tentoraz väčšinou trochu slabší a v SHMÚ očakávajú aj menej snehových zrážok. "Ochladenie by však malo byť o niečo razantnejšie, už v pondelok večer bude mrznúť na celom území, pričom na severe sa ochladí až k mínus 10 stupňom Celzia," uzatvára Miroslav Šinger.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies