Na Slovensko prišiel už štvrtý operátor!

NETKY.SK • 17 December 2013, 08:12 • 2 min
Na Slovensko prišiel už štvrtý operátor!

BRATISLAVA - Štvrtý operátor prišiel, píše utorňajšie vydanie denníka SME. V aukcii frekvencií pre 4G siete totiž uspeli štyri firmy, okrem súčasných operátorov aj štvrtá firma.

slovakia

left justify in out

Jej identitu zatiaľ pozná len regulačný úrad, zverejní ju najskôr začiatkom budúceho roka. Najviac frekvencií na rýchle mobilné siete štvrtej generácie získal podľa denníka Telekom. Orange a Telefónica získali o niečo menej frekvencií.

Hoci sa aukcia frekvencií skončila pred dvoma týždňami, žiadny z operátorov nechce a ani nemôže jej výsledky komentovať, kým ich nezverejní Telekomunikačný úrad SR. Úrad mlčí, pretože mu plynie mesačná lehota na vydanie licencií pre úspešné firmy. Až keď budú právoplatné, ukáže výsledky. Keď operátori priebeh aukcie nenapadnú, malo by to byť začiatkom budúceho roka. 

Aukcia frekvencií na 4G sieť prinesie do štátneho rozpočtu viac peňazí, ako sa pôvodne očakávalo. Súčet vyvolávacích cien za 38 rôznych frekvencií bol 142,4 milióna eur, výnos z aukcie sa pohybuje okolo 210 miliónov eur. Sedemdesiat miliónov eur, ktoré štát získal aukciou navyše, je asi desatina percentuálneho bodu hrubého domáceho produktu. Asi toľko si Smer sľubuje od zavedenia minimálnej dane pre firmy. Najviac by mal do rozpočtu zaplatiť Telekom, najmenej štvrtá úspešná firma, ktorej identitu zatiaľ pozná len regulačný úrad. 

Kto je štvrtou úspešnou firmou, ktorá získala frekvencie na 4G sieť, nechce nik z telekomunikačného trhu špekulovať. Keď sa aukcia pripravovala, o jej podmienky sa zaujímali napríklad firmy Slovanet či Towercom, ktorý má monopol na šírenie televízneho vysielania. Budovať 4G sieť chcel u nás aj vietnamský operátor Viettel. "Od minulého roka nemám o tomto projekte informácie," povedal sekretár Slovensko-vietnamskej obchodnej komory Phuong Vo. 

Najrýchlejšie spomedzi víťazov by podľa SME dokázal 4G sieť vybudovať Telekom. Už dnes totiž odoberá potrebné technológie, stačilo by mu ich zavesiť na vysielače. S rýchlosťou výstavby novej siete by nemali mať problém Orange ani Telefónica O2. Pri O2 je riziko, že nový majiteľ Petr Kellner, ktorý má firmu prebrať začiatkom roka, bude šetriť a nedá jej dosť peňazí na rozbeh novej siete. 

V licenciách budú mať úspešné firmy napísané, že novou 4G sieťou musia pokryť do konca roka 2015 najmenej štvrtinu populácie. Musia ju poskytovať aj takzvaným virtuálnym operátorom, ako sú dnes Tesco Mobile či FunFón. Regulačný úrad v licencii nadiktuje minimálnu rýchlosť pripojenia, pod ňu by nemala rýchlosť padnúť ani vtedy, keď zákazník prečerpá predplatené dáta. Minimálna rýchlosť sťahovania by mala byť dva megabity za sekundu, čím sa dá stiahnuť 15-megabajtový súbor za minútu, uzatvára SME.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies