Na Slovensko prídu cvičiť stovky zahraničných vojakov NATO

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 14:27 • 2 min
Na Slovensko prídu cvičiť stovky zahraničných vojakov NATO

BRATISLAVA - Vojenskí ostreľovači, špeciálne jednotky či vojenskí stíhači z krajín NATO prídu v 2. polroku tohto roka cvičiť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Slovenskí vojaci zas majú v Bulharsku naplánované prvé ostré streľby z protilietadlového systému S-300. Vyplýva to z návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

 

Udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO budú precvičovať vojaci v rámci cvičenia Slovak Shield 2015, ktoré sa v Centre výcviku Lešť uskutoční od 8. septembra do 2. októbra. V tejto súvislosti príde na Slovensko asi 320 vojakov z Česka, Maďarska, Poľska a USA.

 

Začiatkom septembra budú slovenskí a českí delostrelci precvičovať v Lešti streľby zo samohybnej húfnice Zuzana. Na slovenskom nebi zas bude prebiehať spoločné cvičenie letectva členských štátov NATO. Nad Slovenskom tak budú lietať americké stíhačky F15, F16, F18, švédske gripeny či francúzske stíhačky Mirage a Rafale. Desaťdňové cvičenie by sa malo uskutočniť v období od júla do novembra.

 

Na Slovensku je naplánované aj spoločné cvičenie slovenských, českých a poľských síl pre špeciálne operácie. V termíne od 29. novembra do 5. decembra zas budú v Lešti vojenskí ostreľovači z USA, ČR, Dánska, Rakúska či Nórska, aby si precvičili taktiku a strelecké postupy. Tradične bude v druhom polroku vyťažené aj Výcvikové a testovacie centrum RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch. Cvičiť s toxickými látkami sem prídu Slovinci, Česi, Maďari, Rakúšania či Francúzi.

 

Slovenských vojakov v druhej polovici tohto roka čaká viacero cvičení v zahraničí. Vycestujú napríklad do španielskeho mesta Zaragoza a Portugalska, kde sa uskutoční certifikácia logistickej jednotky určenej pre NRF (NATO Response Force, pozn. TASR).

 

Najviac slovenských vojakov pôjde v termíne od 31. októbra do 25. novembra do Poľska, kde bude cvičenie spoločných vojenských jednotiek Vyšehradskej štvorky - Battle Group. Niekoľko desiatok ich vycestuje aj do americkej Indiany, kde pôjde o spoločnú prípravu vševojskových a odborných jednotiek.

Slovenskí vojaci si prvýkrát zastrieľajú aj z protilietadlového raketového systému S-300. Cvičenie bude prebiehať v Bulharsku v termíne od 15. do 30. augusta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies