Na Slovensko prídu cvičit stovky zahraničných vojakov

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:19 • 2 min
Na Slovensko prídu cvičit stovky zahraničných vojakov

BRATISLAVA - Na Slovensko príde v prvom polroku 2015 cvičiť niekoľko stoviek zahraničných vojakov. Pôjde najmä o ozbrojené sily z USA, Česka, Poľska, Maďarska či Rakúska. Vláda dnes odobrila ich prítomnosť na území Slovenska.

slovakia

left justify in out

Vo výcvikových priestoroch sa zahraniční vojaci zúčastnia vyše tridsiatky naplánovaných cvičení. Od 24. februára do 15. marca bude napríklad v Žiline, Kamenici nad Cirochou a v Centre výcviku Lešť cvičiť do 110 vojakov zo špeciálnych amerických jednotiek. Až do 500 amerických vojakov príde na Slovensko v marci. Na Lešti budú nacvičovať zásah v zastavanej oblasti. So sebou si privezú aj techniku s výzbrojou. Zásahy v obývanej zóne budú nacvičovať u nás aj Poliaci, ktorých v dvoch termínoch príde do 150.
     

Cvičenie na Slovensku majú naplánované napríklad aj maďarskí vojenskí potápači či Česi, ktorí budú precvičovať zásah pri živelných katastrofách a spoluprácu v rámci leteckých operácií. Okrem toho sa uskutočnia na Slovensku cvičenia vojenských chemikov.
     

Aj slovenskí vojaci sa v prvom polroku tohto roka zúčastnia na viacerých cvičeniach v zahraničí. Vycestujú najmä do Čiech, Poľska a Maďarska. O vyslaní ozbrojených síl mimo územia SR na účel vojenského cvičenia dnes taktiež schválila vláda.
     

Naplánované majú napríklad spoločné cvičenie ženijných jednotiek či cvičenie jednotiek, ktoré sú pripravené pre operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Vojenskí piloti zas v máji odcestujú do Poľska, kde sa uskutočnia ostré streľby na vzdušné ciele. So sebou si zoberú 12 kusov leteckej techniky.
     

Vláda schválila aj prítomnosť zahraničných vojakov a vyslanie slovenských vojakov do zahraničia na základe medzinárodných zmlúv a dohovorov v oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies