Na Slovensko prichádza čoraz viac migrantov za lepšou prácou

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 14:57 • 2 min
Na Slovensko prichádza čoraz viac migrantov za lepšou prácou

BRATISLAVA – Slovenský trh práce zaznamenal za posledný rok nárast cudzincov takmer o jednu štvrtinu.

slovakia

left justify in out

Keďže Slováci majú tendenciu cestovať do zahraničia za lepším zárobkom a pracovná sila na Slovensku chýba, nemusíme sa zatiaľ obávať konkurencie z iných krajín, ktorá k nám prichádza za prácou. Zväčša ide o voľné pracovné miesta, ktoré sú dlhodobo voľné a o ktoré Slováci nemajú záujem. Podľa najnovších odhadov v cudzine žije okolo 300-tisích Slovákov a na našom území okolo 37-tisíc migrantov.

 

V diskusii na TABLET.tv sa na túto tému vyjadril Martin Kahanec zo Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce a Ekonomickej univerzity v Bratislave so slovami, "migranti idú do sektorov a povolaní, kde je nedostatok pracovných síl, práve tam, kde ich potrebujeme. Slovákom konkurujú veľmi málo, pretože prichádzajú tam, kde sú neobsadené pracovné miesta,“ s tým, že je potrebné, aby sa migranti čo najskôr integrovali.

 

„Migrácia musí byť legálna, v súlade s legislatívou SR a migranti by mali mať vytvorené rovnaké podmienky ako domáci pracovníci,“ dodal Kahanec, ale zároveň varoval, že Slovensko nie je pripravené na príval pracujúcich z iných krajín a treba sa vyvarovať situácii, ktoré sa odohrali v krajinách EÚ.

 

„V minulosti sa to stalo Írom a Španielom, ktorí migrovali za prácou. V posledných desaťročiach sa situácia otočila a na ich pracovné trhy smerovalo množstvo zahraničných pracovníkov. To sa môže stať aj nám. Musíme sa na to pripraviť,“ upozornil Kahanec.

 

Tento trend je dôkazom, že sa zlepšujú podmienky na našom pracovnom trhu, čo by mohlo viesť k tomu, aby sa Slováci začali pomaly vracať domov. Vláda by mala byť v tomto smere aktívnejšia a mala mať snahu vyvíjať aktivity spojené s vytváraním lepších pracovných podmienok na trhu práce, ktoré by boli dostatočne motivujúce pre návrat na Slovensko. Informoval portál HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies