Na slovenské súdnictvo si posvietia experti z medzinárodnej organizácie CEPEJ

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 16:24 • 2 min
Na slovenské súdnictvo si posvietia experti z medzinárodnej organizácie CEPEJ

ŠTRASBURG – Slovenské súdnictvo sa dostane pod drobnohľad medzinárodnej organizácie CEPEJ (The European Commission for Efficiency of Justice - Európska komisia pre efektívnu justíciu) zameranej na zlepšenie súdnych systémov.

slovakia

left justify in out

Vypracovanie auditu zahraničnými odborníkmi umožní zmluva, ktorú dnes v Štrasburgu podpísalo ministerstvo spravodlivosti s Radou Európy. O podpise dokumentu, ktorý za slovenskú stranu signovala prvá tajomníčka Stálej misie SR pri Rade Európy Marcela Hanusová, informovalo ministerstvo spravodlivosti.

 

Predmetom zmluvy je analýza stavu slovenského súdnictva, navrhnutie riešení, pomoc s budovaním analytického centra na ministerstve spravodlivosti a implementácia súdneho manažmentu na vybraných súdoch. Pôjde o dlhodobú spoluprácu - projekt „Efektivita a kvalita slovenského súdneho systému“ bude prebiehať od apríla 2017 do marca 2019.

 

„Projekt spolupráce s CEPEJ by mal na základe objektívnych kritérií stanoviť 'diagnózu' slovenského súdnictva a prispieť pomocou odporúčaní k ich efektívnemu riešeniu,“ priblížil hovorca ministerstva Peter Bubla. Výsledkom by mal byť podľa neho efektívnejšie fungujúci súdny systém, ktorý bude lepšie slúžiť všetkým občanom.

 

Experti CEPEJ zanalyzujú stav slovenského súdnictva a navrhnú riešenia na zlepšenie jeho fungovania. Vyhodnotia pritom dáta z vybraných slovenských súdov, niektoré z nich aj osobne navštívia, aby lepšie dokázali vyhodnotiť ich činnosť.

 

V júli 2017 predloží CEPEJ správu, v ktorej budú sformulované odporúčania na zlepšenie fungovania súdnictva. „Tie majú zahŕňať napríklad vyššiu špecializáciu súdnictva alebo optimálnejšie rozloženie práce medzi sudcov, vyšších súdnych úradníkov a ďalších pracovníkov súdov,“ ozrejmil Bubla.

 

Od spolupráce s CEPEJ sa očakáva aj pomoc s budovaním kapacít novozriadeného analytického centra na ministerstve. „Vzhľadom na svoje skúsenosti s analýzou súdnictva by mala v decembri 2017 organizácia CEPEJ poskytnúť svoje odporúčania ohľadom zberu a vyhodnocovania dát analytickému centru, ktoré by sa malo stať motorom budúcich reforiem celého rezortu spravodlivosti,“ uviedol hovorca rezortu.

 

Spolupráca by mala viesť napokon aj k implementácii nástrojov kvality a časového súdneho manažmentu, ktoré vyvinula organizácia CEPEJ, na vybraných súdoch. Tieto nástroje by mali sudcom umožniť efektívnejšie riešiť prípady, predchádzať prieťahom v súdnom konaní a celkovo prispievať k efektívnosti a kvalite súdnictva.

 

Za týmto účelom navštívia experti priamo šesť súdov, ktorým budú pomáhať so zavádzaním týchto nástrojov. Výsledky o ich implementácii zhrnie CEPEJ v správe, ktorú by mala predložiť vo februári 2019.

 

CEPEJ je jednou z medzinárodných organizácií založených Radou Európy, ktorej cieľom je zlepšenie efektívnosti súdnych systémov. Snaží sa dosiahnuť, aby súdne systémy členských krajín vybavovali prípady bez zbytočných prieťahov pri zachovaní kvality rozhodnutí. Vznikla v roku 2002, odvtedy zhromažďuje skúsenosti a znalosti súdnych systémov v rámci celej Európy.

 

Ministerstvo spravodlivosti SR sa s organizáciou podľa Bublu rozhodlo spolupracovať v rámci projektu financovaného z fondov EÚ, nakoľko disponuje inštitucionálnym know-how, personálnymi kapacitami a analytickými nástrojmi potrebnými na zhodnotenie konkrétneho súdneho systému v rozsahu, aký neposkytuje žiadny iný subjekt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies