Na Slivkových hodoch sa zo slivkových gulí robili gule za ušami

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:21 • 2 min
Na Slivkových hodoch sa zo slivkových gulí robili gule za ušami

Na Slivkových hodoch sa zo slivkových gulí robili gule za ušami

slovakia

left justify in out

img

Hoci úroda sliviek bola v tomto roku slabá, neodradilo to záhradkárov zo Zavara pri Trnave, aby nepripravili svoje už 15. Slivkové hody. Slivkové gule s makom, báleše, koláče a ďalšie dobroty, ktoré na dnes pripravili pre širokú verejnosť, sa míňali takou rýchlosťou, až hrozilo, že sa minú do hodiny po otvorení podujatia v Dome záhradkárov. Miestni si pochutnávali na dobrotách, ktoré pripravili organizátori zo sliviek zo sadu zavarského záhradkárskeho zväzu.
„Táto tradícia vznikla z potreby „vyhnať“ Zavaranov trochu do spoločnosti, aby sme sa nestretávali len pri futbalových zápasoch alebo v našej štvrtej cenovej. A inšpirovali sme sa rôznymi cibuľovými a cesnakovými slávnosťami v zahraničí. My sme pripravili slivkové,,“ povedal pre TASR predseda miestnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Kvetoslav Suchoň.
Jeho úlohou bolo dnes vítať hostí na Slivkových hodoch, lebo kvôli tejto príležitosti prišli do obce viacerí rodáci, ktorých zahnal osud na iné miesta. „No, dnes by sme potrebovali skôr kultúrny dom ako našu zasadačku,“ povzdychla si v frmole pri výdaji slivkových dobrôt jedna z kuchárok Helena Zvolenská. Dodala, že spolu s Margitou Hlačinovou, Gabrielou Kuklovou, Drahomírou Šiškovou, Lýdiou Vojtechovou a Martou Lúčanovou pripravili osemsto slivkových gulí. Pri počte štyri na jednu porciu tak vedeli uspokojiť chute zhruba dvoch stoviek návštevníkov. A chutilo všetkým-na porcie pri okienku stála partia chlapcov i manželské páry, v kuchyni nestačili na taniere ani nakladať.
Zväz záhradkárov v Zavare má vo svojom objekte aj veľkú sušičku ovocia, kde slivky suší a potom ich distribuuje ďalej. Okrem sadu so slivkami má aj jablkový sad. „V polovici osemdesiatych rokov, keď sme tento náš dom otvárali, prišla na slávnosť aj návšteva z najvyšších miest štátu a strany. Predstaviteľ si všetko prezrel a zrejme si zmýlil sušičku s pálenicou. Lebo jeho povzdych, že by bolo dobre, keby pri objekte rástli aj slivky, to zobrali jeho podriadení vážne,“ zaspomínal Kvetoslav Suchoň. A tak v krátkom čase sa zmenilo miestne smetisko na sad, stromy sa ujali a teraz vďaka „malému omylu“  prinášajú úžitok všetkým.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies