Na Slávnostiach bratstva zrušili kultúrny program na hlavnom pódiu

NETKY.SK • 1 August 2011, 08:17 • 2 min
Na Slávnostiach bratstva zrušili kultúrny program na hlavnom pódiu

Na Slávnostiach bratstva zrušili kultúrny program na hlavnom pódiu

slovakia

left justify in out

img

Tradičné Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine, kde sa Slováci a Česi stretávajú od rokov meruôsmych, sa dnes zmenili na spontánne stretnutie pod akýmkoľvek zakrytým priestranstvom. Ako TASR informoval hovorca slávností Ján Mikláš, pre nepriaznivé počasie organizátori zrušili kultúrny program na hlavnom pódiu, časť účinkujúcich spieva vo VIP-stane. Ak by sa počasie umúdrilo, niektoré skupiny vystúpia na malom pódiu.
      „Napriek všetkým historickým, politickým zmenám a v posledných rokoch aj napriek zlému počasiu, sa tu stretávajú priatelia, ktorí si vždy majú čo povedať a v duchu hesla A tu bratia stretať sa vždy budú, udržiavajú jednu nádhernú tradíciu," povedal pre TASR predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Pavol Sedláček.
      Vyzdvihol spoluprácu všetkých zainteresovaných krajov – Trenčianskeho, Trnavského, Juhomoravského a Zlínskeho nielen na poli kultúrnom, ale aj v ekonomickej oblasti.
      "Je dobré, že sa stretávame každý rok a ako ukazuje dnešok, aj za každého počasia. Práve tu pod Javorinou vzniká dohoda hajtmanov moravských a predsedov slovenských samosprávnych krajov, aby sme podpísali memorandum o ďalšej podpore stretávania sa na vrchole Veľkej Javoriny. Spolupráca pokračuje na veľmi vysokej úrovni, dôkazom toho je množstvo spoločných cezhraničných projektov. Ľudia sú tú prepojení dlhoročnými rodinnými väzbami, priateľstvom a napokon aj podnikaním. A to je viac ako desať medzištátnych zmlúv," povedal pre TASR hajtman Juhomoravského kraja a predseda Asociácie krajov Českej republiky Michal Hašek.
      Vyjadril poľutovanie nad tým, že na Javorinu si tento rok nenašli cestu vládni predstavitelia z oboch štátov. "Mrzí ma to o to viac, že na oboch stranách sa premiér a premiérka chvália, že v októbri bude spoločné zasadnutie oboch vlád, no bolo by dobré potvrdiť výborné vzťahy Čechov a Slovákov aj tu, na Javorine," zdôraznil Hašek.
      Hajtman Zlínskeho kraja Stanislav Mišák vyzdvihol fakt, že Slováci a Česi sa na Javorine stretávali už v čase poroby oboch národov a podľa neho je dobré, že sa spontánne stretávajú aj dnes. "Je dobré, že i dnes sa podporujeme, držíme spolu a aj vďaka tomu sa v spoločnej Európe nestratíme," dodal.
      Hajtmani a predsedovia štyroch prihraničných krajov dnes slávnostne deklarovali vytvorenie euroregiónu Javorina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona