Na Slavíne sa konala pietna spomienka na oslobodenie spod fašizmu

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 12:38 • 2 min
Na Slavíne sa konala pietna spomienka na oslobodenie spod fašizmu

Na Slavíne sa konala pietna spomienka na oslobodenie spod fašizmu

slovakia

left justify in out

img

Pietnym aktom spojeným s kladením vencov si pripomenuli dnes jeho účastníci na bratislavskom Slavíne 66. výročie víťazstva nad fašizmom.
      Pamiatku padlých takmer 7000 sovietskych vojakov a dôstojníkov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Bratislavy a jej okolia a sú pochovaní na Slavíne, si uctili podpredseda vlády SR Rudolf Chmel, minister obrany Ľubomír Galko, predstavitelia veľvyslanectva Ruskej federácie a ďalších zastupiteľských úradov na Slovensku, zástupcovia regionálnych a mestských samospráv z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a hlavného mesta SR, ako aj vojnoví veteráni.
      Minister Galko v príhovore uviedol, že oslobodenie je udalosťou, ktorá sa nezmazateľne zapísala do pamäti nielen celých generácií, ale aj ľudskej civilizácie. "Vojna si vyžiadala strašných 60 miliónov obetí. Hoci koniec vojny znamenal porážku fašizmu, skutočného oslobodenia sa naša krajina nedočkala. Nasledujúce desaťročia komunizmu poznačili osud tejto krajiny, jej občanov. Napriek totalite sa nám v Novembri 1989 podarilo vybojovať slobodu a demokraciu pre našu krajinu. Z hrôz, ktoré spôsobili totalitné režimy, sme našli ponaučenie, musíme si pripomínať, že mier a sloboda vôbec nie sú samozrejmé."
      K prítomným sa prihovoril aj predseda BSK Pavol Frešo. "Koniec vojny je jednou zo svetlých stránok našej histórie. Pripomíname si koniec vojny a uctili sme si pamiatku jej obetí. Je to silný záväzok aj pre generáciu, ktorá je dnes v školách, aby vedela o tejto histórii a poučila sa z nej," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies