Na škótskom ostrove Skye objavili vzácne stopy dinosaurov

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 06:26 • 2 min
Na škótskom ostrove Skye objavili vzácne stopy dinosaurov

LONDÝN - Desiatky vzácnych šľapají patriacich dinosaurom, ktoré žili pred približne 170 miliónmi rokov, objavili vedci na škótskom ostrove Skye.

slovakia

left justify in out

Nález významným spôsobom prispeje k pochopeniu strednej jury (geologickej periódy), oznámili v utorok vedci.

 

"Čím viac skúmame ostrov Skye, tým viac stôp dinosaurov nachádzame. Táto nová lokalita zaznamenáva dva rozličné typy dinosaurov - dlhokrkých príbuzných brontosaura a ostrozubých príbuzných tyranosaura, ktorí sa pohybovali v okolí plytkého jazierka v časoch, keď bolo územie Škótska oveľa teplejšie a dinosaury iba začínali nadobúdať svoju globálnu dominanciu," tvrdí Steve Brusatte z oddelenia vedy o Zemi na Edinburskej univerzite.

 

Nález je významný z celosvetového hľadiska; ide o ojedinelý dôkaz strednej jury, z ktorej je známych iba niekoľko fosílnych lokalít, uviedla zmienená univerzita na svojej webovej stránke. Vedci pri skúmaní stôp použili fotografické drony, špeciálne snímacie systémy, ako aj počítačové softvéry.

 

Štúdia, ktorú vypracovali experti z Edinburskej univerzity, múzea v meste Staffin a Čínskej akadémie vied, bola publikovaná v odbornom časopise Scottish Journal of Geology.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies