Na školstvo pôjde z Plánu obnovy 800 miliónov eur, Gröhling hovorí o celkovej modernizácii

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 15:30 • 2 min
Na školstvo pôjde z Plánu obnovy 800 miliónov eur, Gröhling hovorí o celkovej modernizácii

BRATISLAVA - Školy čakajú digitálne technológie, kvalitnejšie učebnice, reforma obsahu vzdelávania, lepšie vzdelávanie učiteľov či dobudovanie materských škôl. To všetko obsahuje Plán obnovy pre vzdelávanie. Po prvýkrát ide o reformný dokument v školstve, ktorý má finančné krytie a zmeny sa môžu aj skutočne realizovať.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ma teší, že sa nám podarilo dohodnúť 800 miliónov eur pre školstvo a pripraviť naozaj veľa zmien, ktoré pocítia učitelia, rodičia aj žiaci. Ide vôbec po prvýkrát o reformný plán, ktorý môžeme realizovať, pretože sú naň vyčlenené konkrétne financie," ozrejmil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

 

img

 

Vybavenie učební a školenia 
Na digitalizáciu školstva má ísť celkom 180 miliónov eur. Školy môžu čakať vybavenie učební počítačmi a tabletmi, ktoré by si v podobnej situácii mohli žiaci a učitelia požičať domov. Školám sa má tiež zabezpečiť kvalitné internetové pripojenie a prebehne tiež vyškolenie personálu a žiakov na prácu s digitálnymi technológiami.

 

img

 

Materské školy 

Celkovo 110 miliónov eur je určených na rozšírenie a dobudovanie kapacít materských škôl. Rodičom by sa tak mal zabezpečiť dostatok možností, aby mohli ich deti navštevovať škôlku. Približne polovica sumy bude určená na rozšírenie existujúcich budov a zvyšok bude využitý na vybudovanie nových materských škôl.

 

Bude sa učiť inak? 

Zmenami má prejsť aj učivo, spôsoby a formy vzdelávania na školách. Do výučby sa má zakomponovať vo väčšej miere rozvoj kritického myslenia, digitálnych zručností, finančnej či environmentálnej gramotnosti. Školy dostanú flexibilitu pri výučbe a zavádzaní nových predmetov. So zavádzaním nového systému výučby im budú pomáhať skúsení riaditelia a učitelia z praxe v každom regióne.

 

img


Na tieto zmeny je naviazaná aj podpora vzniku nových a kvalitných učebníc. Na otvorenie trhu s učebnicami je vyčlenených 41 miliónov eur. "Naším cieľom je dostať na školy nové, kvalitné učebnice tak, aby na ne nemuseli rodičia doplácať. Už minulý rok sme s otvorením učebnicového trhu začali a budeme v tomto systéme aj pokračovať s cieľom stále ho zdokonaľovať a urobiť lepším," spresnil šéf rezortu.

 

Zmena sa dotkne aj pedagógov 
Na tieto zmeny je naviazané aj vzdelávanie učiteľov, na ktoré je vyčlenených takmer 50 miliónov eur. Posilniť sa má spolupráca s pedagogickými fakultami, na ktorých sa má štúdium viac prepojiť s praxou. Pre existujúcich učiteľov sa zavedie príspevok na vzdelávanie a kurzy budú môcť absolvovať aj u neštátnych poskytovateľov. Vzdelávanie by sa malo zamerať najmä na prepájanie poznatkov, rozvoj prierezových gramotností, prácu so žiakmi so špeciálnymi potrebami či rozvoj digitálnych zručností.

 

img


"Opatrenia z Plánu obnovy, ktoré sme na rezorte školstva pripravili, sú konkrétne reformy, ktoré sú finančne kryté a ktoré pomôžu zaviesť množstvo potrebných zmien v školstve, pomôžu ho urobiť lepším a modernejším," uzavrel Branislav Gröhling.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies