Na školách si pripomínajú Svetový deň výživy

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:18 • 2 min
Na školách si pripomínajú Svetový deň výživy

BRATISLAVA - Školy na Slovensku si dnes pripomínajú Svetový deň výživy. V školských jedálňach žiaci k hlavnému jedlu dostanú i čerstvú zeleninu a ovocie, na školách sú pre nich pripravené rôzne pohybové aktivity.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva na podporu zdravého životného štýlu vyhlásilo kampaň Odstráň obezitu. Rezort pritom vychádza z Národnej správy o zdraví, ktorá konštatuje, že sedem percent dievčat a 13 percent chlapcov vo veku 11 rokov má nadváhu či je obéznych. U 15-ročných detí sa tieto problémy týkajú siedmich percent dievčat a 14 percent chlapcov, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Rezort školstva požiadal prevádzkovateľov bufetov v školách a školských zariadeniach, aby žiakom alebo deťom ubytovaným v školských internátoch ponúkali len zdraviu prospešné potraviny. Podľa výsledkov Národnej správy o zdraví konzumuje ovocie raz prípadne viackrát týždenne 47 percent dievčat vo veku 11 rokov a 31 percent dievčat vo veku 15 rokov. V prípade 11-ročných chlapcov je to 46 percent, u 15-ročných ide o 27 percent. So zeleninou je to ešte horšie. Tú má raz či viackrát za týždeň na tanieri 35 percent jedenásťročných a 26 percent 15-ročných dievčat. U chlapcov vo veku 11 rokov si zeleninu raz alebo viackrát do týždňa dá 31 percent z nich, z 15-ročných chlapcov po nej siahne približne pätina. 

Škola alebo školské zariadenia, ktoré sa zapoja do výzvy, môžu do 21. októbra nahlásiť svoju účasť na kampani príslušnému obvodnému úradu odboru školstva. Tie s najvyšším počtom zapojených detí z daného regiónu budú môcť výsledky svojej kampane prezentovať na konferencii Zdravie, vzdelávanie a prevencia, ktorú pripravujú na november 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies