Na školách sa prednášalo o plánovanom rodičovstve, vyše 70 % tehotenstiev u adolescentiek končí pôrodom

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:09 • 2 min
Na školách sa prednášalo o plánovanom rodičovstve, vyše 70 % tehotenstiev u adolescentiek končí pôrodom

BRATISLAVA - Približne tisíc žiakov stredných škôl absolvovalo v Žiline a Bratislave prednášky o plánovanom rodičovstve a formách antikoncepcie.

slovakia

left justify in out

Tie sú súčasťou aktivít, ktoré Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť (SGPS) vyvíja už po tretí rok v rámci projektu Milujeme a plánujeme. Konto na sociálnej sieti Facebook a webovú stránku www.milujemeaplanujeme.sk tak doplnili odborné výklady pre stredoškolákov, ktorých hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť a dosiahnuť tak zodpovedné sexuálne správanie.


Prednášky po odbornej stránke viedol gynekológ Miroslav Kotek, pričom o humorný element sa postaral moderátor a stand-up komik Ján Gordulič. "Snažili sme sa prednášku poňať trochu vtipne napriek vážnosti témy, a tým sa priblížiť jazyku mladých ľudí. Veríme, že sa mladí pri plánovaní rodičovstva inšpirujú našimi radami a zabudnú na povery a mýty spred tridsiatich rokov," popísala zámer SGPS predsedníčka Sekcie gynekológie detí a dospievajúcich Zuzana Nižňanská.


Cieľom aktivít SGPS je tiež znížiť počet interrupcií u adolescentiek, v prípade ktorých sa začiatok sexuálneho života často posúva aj pod hranicu legálneho sexuálneho styku, teda 15 rokov. "Už 12 či 13-ročné dievčatá bývajú sexuálne aktívne. Jeden z mýtov, ktorý medzi nimi koluje, je, že pri prvom pohlavnom styku nemožno otehotnieť, čo, samozrejme, nie je pravda. Stretávame sa s tehotnosťou aj u dievčat v takom nízkom veku," priblížila Nižňanská na dnešnej tlačovej besede.

 

"Vyše 70 percent tehotenstiev u adolescentiek končí pôrodom, okolo 14 percent ide o prirodzené potraty a zvyšok sú práve prerušované tehotenstvá, čo je pomerne vysoké číslo. Táto aktivita vznikla teda aj kvôli tomu, aby sme sa takej situácii vyhli," dodala, pričom vyzdvihla potrebu užívania antikoncepcie. Ako však priznala, aj k nej sa viaže viacero mýtov, ktoré podľa nej možno vyvrátiť množstvom vedeckých dôkazov a potvrdiť tak jej absolútnu bezpečnosť u nerizikových skupín žien. "Čo sa týka užívania antikoncepcie na Slovensku, tak sme veľmi nízko, iba okolo 11 až 12 percent. Oproti Európe sú to extrémne nízke čísla, už len u susedov v Čechách je to nad 20 percent, pričom v krajinách ako Holandsko vyše 60 percent," objasnila.


Projekt s názvom Milujeme a plánujeme vznikol v snahe zlepšiť situáciu plánovaného rodičovstva na Slovensku. Nezameriava sa iba na adolescentov, ale na všetkých ľudí v produktívnom veku, pričom sa snaží pomôcť im naplánovať rodičovstvo na tú najvhodnejšiu dobu. Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že medzi návštevníčkami webovej stránky projektu sa nájde aj početná skupina dospelých žien.

 

"Sme veľmi radi, že si táto aktivita našla svoje miesto, pretože na internete je dostupné obrovské množstvo informácií, avšak neexistuje žiaden filter, ktorý by určil, ktoré sú seriózne a ktoré doslovne recipienta zavedú do oblasti úplne nesprávnych informácií," povedala Nižňanská, pričom zdôraznila, že cieľom projektu je v neposlednom rade tiež edukácia.

 

"Prieskumy ukázali, že veľmi veľa žien, predovšetkým adolescentiek, vôbec nepozná funkciu vlastného tela. Nevedia, ako je to s menštruačným cyklom či aká je ich vlastná fyziológia. Prvé sexuálne kontakty sú na úrovni experimentu, pretože nepoznajú svoje fyziologické funkcie tak, ako by mali pred tým, než začnú so sexuálnymi aktivitami. Našou snahou je teda umiestniť na webstránku informácie, ktoré im tieto vedomosti zlepšia a umožnia im lepšie sa v takých situáciách rozhodnúť," vysvetlila.


Webstránka ponúka tiež možnosť poradiť sa priamo s lekárom, pričom jej verzia na Facebooku umožňuje komunikovať s odborníkom aj prostredníctvom správ. "Bežná gynekologická prax neumožňuje lekárom, a to najmä pre vysoký počet pacientok, s ktorými prídu denne do kontaktu, diskutovať s nimi o podrobnostiach ich sexuálneho života či o detailoch týkajúcich sa antikoncepcie. Preberú iba to najdôležitejšie a často pri kratšom kontakte ženám alebo mladým dievčatám ani nenapadne, čo všetko by potrebovali vedieť," opodstatnila motiváciu pre vznik webovej stránky.

 

Hlavnými cieľmi sú podľa nej tiež správne nasmerovanie žien k návšteve lekára a zvýšenie záujmu o tie zložky sexuálnej výchovy, ktoré vedú odborníci. "Čo sa však týka škôl, sexuálna výchova tam viazne. Práve preto vítame takúto aktivitu a prednášky, ktoré majú tento rok aj zábavnú formu, pretože približujú celú problematiku dospievajúcim deťom jazykom, ktorému rozumejú. Očakávame, že upriamime pozornosť na informácie, ktoré sú správne," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies