Na Sibíri objavili ďalšie tajomné krátery!

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 06:29 • 2 min
Na Sibíri objavili ďalšie tajomné krátery!

MOSKVA - Na ruskej Sibíri objavili dva ďalšie krátery, iba niekoľko týždňov po tom, ako sa podarilo nájsť podobnú dieru v zemi v izolovanom najsevernejšom regióne. Napísala to dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Anglojazyčné noviny The Siberian Times zverejnili fotografie dvoch nových obrovský dier, ktoré objavili pastieri sobov. Jeden kráter sa nachádza na polostrove Jamal a druhý na Tajmýrskom polostrove. Oba ležia za polárnym kruhom. Noviny tvrdia, že teórie o pôvode kráterov zahŕňajú najrôznejšie príčiny od dopadu meteoritu či zblúdených rakiet cez podzemné výbuchy plynu až po mimozemšťanov. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

Ruská štátna televízia tento mesiac informovala a obrovskej diere v zemi, ktorú objavili na polostrove Jamal bohatom na náleziská zemného plynu. V tejto oblasti klesajú teploty až na mínus 50 stupňov Celzia a v zime Slnko sotva vychádza. Ku kráteru, ktorý medzitým pomenovali Jamalská čierna diera, dorazila tento mesiac ruská vedecká výprava, aby ho preskúmala. Polostrov Jamal obývajú najmä domorodí pastieri sobov. Minulý rok dopadol v centrálnom Rusku meteorit s hmotnosťou približne desať ton, pričom zranil viac ako 1000 ľudí.

Odborníci ho porovnávajú s udalosťou, ku ktorej došlo v roku 1908, keď zrejme dopad meteoritu zdevastoval na Sibíri územie viac ako 2000 štvorcových kilometrov. Tlaková vlna rozbíjala výplne okien až 200 kilometrov od epicentra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies