Na severovýchode Maďarska zistili nákazu africkým morom ošípaných

NETKY.SK • 3 Október 2018, 18:32 • 2 min
Na severovýchode Maďarska zistili nákazu africkým morom ošípaných

BUDAPEŠŤ - Vírus afrického moru ošípaných izoloval maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (NÉBIH) v tele zastreleného diviaka pri obci Tarcal v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe na severovýchode krajiny, informoval v stredu úrad agentúru MTI.

slovakia

left justify in out

Hlavný štátny veterinár nariadil realizáciu neodkladných opatrení, Celoštátne epidemiologické centrum vyznačilo územie nákazy a s ním súvisiace územie zvýšenej kontroly, uviedol vo vyhlásení NÉBIH.

 

Vírus tohto moru predtým objavili v Hevešskej a Sabolčsko-satmársko-berežskej župe, vzhľadom na veľké vzdialenosti však terajšia nákaza nesúvisí s predchádzajúcimi.

 

Prípady nákazy africkým morom ošípaných sa v Európskej únii vyskytujú už od roku 2014. Vírus doteraz zaznamenali v ôsmich krajinách na východe EÚ, ako aj na Ukrajine či v Rusku. Od roku 2015 sa počet prípadov medziročne zdvojnásobil.

 

Africký mor ošípaných, na rozdiel od tzv. prasacej chrípky, nepredstavuje pre človeka žiadne riziko. Je však smrtiaci pre ošípané a diviaky a spôsobuje obrovské straty pre poľnohospodárov. Proti tomuto vírusu zatiaľ neexistuje žiadna účinná vakcína.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies