Na severnom Kaukaze zastrelili 14 "banditov", ktorí spolupracovali z IS

NETKY.SK • 23 November 2015, 08:39 • 2 min
Na severnom Kaukaze zastrelili 14 "banditov", ktorí spolupracovali z IS

NAĽČIK/MOSKVA - Ruské bezpečnostné sily zastrelili neďaleko mesta Naľčik ležiacom v oblasti severného Kaukazu 11 členov militantnej skupiny, ktorí boli v kontakte s extrémistami z tzv. Islamského štátu (IS) a pomáhali mu pašovať bojovníkov cez hranice do Sýrie. Ďalší traja prišli o život pri následnej operácii v samotnom meste, oznámili v nedeľu agentúry Interfax a TASS s odvolaním sa na ruský Národný protiteroristický výbor (NAK).

slovakia

left justify in out

"Banditi" sa podľa výboru skrývali v opevnenej základni v zalesnenej hornatej oblasti Kabardsko-balkarskej republiky neďaleko jej hlavného mesta Naľčik. Prístupy k podzemnej základni boli zamínované, úkryt bol maskovaný a vybavený na dlhodobý pobyt.

 

Okrem toho sa podarilo zaistiť veľké množstvo zbraní a munície. Akcia si nevyžiadala žiadne obete z radov civilistov a zasahujúcich zložiek.

 

NAK ďalej uviedol, že skupina nielen verbovala bojovníkov do teroristických skupín a posielala ich do Sýrie, ale v oblasti severného Kaukazu plánovala na frekventovaných miestach niekoľko závažných trestných činov okrem iného s využitím podomácky vyrobených výbušných zariadení.

 

Na protiteroristickej operácii sa zúčastnili príslušníci Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a ministerstva vnútra.

Rusko zintenzívnilo boj proti IS po nedávnom útoku na svoje civilné lietadlo nad Sinajským polostrovom, ktorý si vyžiadal 224 obetí a prihlásila sa k nemu tamojšia odnož IS. Moskva navyše už dlhé roky bojuje na severnom Kaukaze proti extrémistom, ktorý tam chcú vyhlásiť nezávislý "emirát".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies