Na severe USA pokračuje arktická zima, teploty sú pod -30

NETKY.SK • 5 Január 2014, 14:10 • 2 min
Na severe USA pokračuje arktická zima, teploty sú pod -30

WASHINGTON - Počasie spôsobilo výpadok elektrickej energie pre vyše 110 00 domácností na severovýchode Kanady.

slovakia

left justify in out

Časti Kanady a sever Spojených štátov naďalej sužujú extrémne mrazy s teplotami, ktoré klesajú pod mínus 30 stupňov Celzia. Podľa meteorológov ide o najchladnejšiu zimu za posledné dve desaťročia. Najchladnejšie teploty zažívajú na Stredozápade USA od Montany po Michigan a na severe Kanady a od utorka sa presunú aj na severovýchod Spojených štátov. V kanadskom Ontáriu a v oblasti Veľkých jazier očakávajú ďalšie prívaly snehu, čo môže skomplikovať už aj tak problematickú dopravnú situáciu. Počasie spôsobilo výpadok elektrickej energie pre vyše 110 00 domácností na severovýchode Kanady.

V Chicagu očakávajú mínus 29 stupňov Celzia a v Pittsburghu mínus 24 stupňov. Pod - 30 stupňov klesnú v centrálnej oblasti severnej časti USA. V Severnej Dakote klesne pocitová teplota pre silný mrazivý vietor dokonca až k - 50 stupňom Celzia. Úrady už ľudí varovali, aby zostali vo vnútri, keďže takýto mráz môže do piatich minút spôsobiť omrzliny. Vo viacerých amerických štátoch zatvorili až do odvolania školy.

Mrazivé počasie pretrváva v oblasti už od Nového roku. Prudká snehová víchrica priniesla vo štvrtok takmer 62-centimetrovú pokrývku snehu. Počasie má na svedomí už najmenej 15 úmrtí, väčšinou pri automobilových nehodách. Počasie narušilo cestnú i leteckú dopravu. V USA zrušili v sobotu 1266 letov a ďalších vyše 6000 malo meškania. Vietor s rýchlosťou do 105 kilometrov za hodinu vytváral záveje, čo spôsobilo krátkodobé uzavretie dôležitých diaľničných ťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona