Na severe Thajska sa opäť šíri vírus zika, potvrdených je 11 prípadov nákazy

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 16:07 • 2 min
Na severe Thajska sa opäť šíri vírus zika, potvrdených je 11 prípadov nákazy

BANGKOK - Vírus zika sa začal opäť šíriť v Thajsku, kde podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zaznamenali 11 nových potvrdených prípadov infikovania. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nové prípady sa objavili minulý týždeň v provincii Pichit na severe Thajska ležiacej približne 330 kilometrov severne od metropoly Bangkok. Medzi 11 nakazenými nie je ani jedna tehotná žena.

 

Presnú príčinu nového výskytu ziky ministerstvo nepozná. Verejnosť však varovalo pred šírením tohto vírusu, ku ktorému by mohlo dôjsť v nadchádzajúcom období monzúnových dažďov. Vtedy sa totiž zrejme premnožia komáre, ktoré ziku prenášajú.

 

Dvom thajským novorodencom diagnostikovali ešte vlani v septembri mikrocefáliu súvisiacu s vírusom zika. Išlo o vôbec prvý prípad mikrocefálie spôsobenej zikou v celej juhovýchodnej Ázii a po Brazílii aj druhý prípad na celom svete.

 

Tehotným ženám, ktoré sa nakazili zikou, sa môže narodiť dieťa s mikrocefáliou - neurologickou vývinovú poruchou, vďaka ktorej má dieťa abnormálne malú hlavu aj mozog a na ktorú doposiaľ neexistuje nijaký liek.

 

Zikou sa v Thajsku nakazilo podľa údajov ministerstva zdravotníctva od januára až 81 ľudí, avšak mnohé z týchto osôb sa už vyliečili.

 

Vírus zika prenášajú najmä komáre. Prejavuje sa symptómami podobnými chrípke: vysokými teplotami, bolesťou hlavy a kĺbov a niekedy aj vyrážkami. Väčšina pacientov sa rýchlo zotaví. Riziko však vírus predstavuje pre tehotné ženy, pretože u ešte nenarodených detí môže spôsobiť malformácie mozgu, ako neskôr aj neurologické problémy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona