Na Slovensko zavítala zima: Pozor na snehové jazyky a záveje

NETKY.SK • 28 November 2016, 09:44 • 2 min
Na Slovensko zavítala zima: Pozor na snehové jazyky a záveje

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov na severe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na dnešný deň vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

 

Snehové jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji až do neskorých nočných hodín. K snehovým výstrahám sa pridruží aj silný vietor, najmä na hrebeňoch hôr.

 

img

 

SHMÚ informuje, že výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

V utorok (29. 11.) by sa už podľa SHMÚ snehové jazyky nemali tvoriť, silný vietor však bude na horách fúkať aj naďalej.

 

img

 

Slováci sa musia pripraviť na chladné počasie, niekde i na celodenné mrazy. Teploty vzduchu by mali výrazne klesnúť. Na severe krajiny by denná teplota miestami nemala vystúpiť nad nula stupňov Celzia, a to súvisle niekoľko dní. Na juhu by malo byť cez deň slabo nad nulou.

 

Noci budú mrazivé na celom území, na severe môžu teploty postupne dosiahnuť až okolo mínus desať stupňov Celzia.

 

Predpoveď počasia na dnes:

Premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. V severnej polovici územia prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie a miestami aj tvorba snehových jazykov. Ochladenie.
Najvyššia denná teplota 0 až 4, na severe a Horehroní -4 až 0 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.
Severozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h). Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor,
na hrebeňoch Tatier prechodne až víchrica.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 3 mm, na severe do 10 mm / do 3 cm, na severe do 15 cm.

 

Utorok

Jasno až polooblačno, na severe a východe polooblačno až oblačno a tu miestami snehové prehánky alebo sneženie. V horských oblastiach ojedinele tvorba snehových jazykov.
Najnižšia nočná teplota -3 až -7, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo -9 st.
Najvyššia denná teplota 0 až 4, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo -2 st.
Prevažne severozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h). Nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica.

 

Streda

Jasno až polooblačno, na severe prechodne oblačno.
Cez deň od severozápadu na celom území pribúdanie oblačnosti a na severe postupne miestami sneženie.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, na Kysuciach, Orave, Liptove a na 
Spiši okolo -10 st. 
Najvyššia denná teplota 1 až 5, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo -1 st.
Severozápadný, neskôr juhozápadný až západný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

 

Počasie na horách sa radikálne zmenilo, lavínové nebezpečenstvo sa zvýšilo

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier sa vplyvom silného ochladenia a sneženia vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"V týchto polohách pripadlo od 20 do 40 centimetrov nového suchého snehu so sprevádzajúcim veľmi silným severným a severozápadným vetrom. Nový sneh je preto uložený na záveterných stranách, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek. Vo vysokých polohách je navyše nový sneh uložený na starom tvrdom snehu. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení. Ojedinele je možný aj výskyt menších spontánnych lavín," uviedol.

 

V ostatných pohoriach pripadlo len do desať centimetrov snehu, čo ešte nepredstavuje riziko vzniku lavín. V nižších a stredných polohách Vysokých Tatier trvá podľa Kyzeka malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Pri predpokladanom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca.

 

"Počasie sa oproti víkendu radikálne zmenilo, na horách panuje krutá zima. Ochladilo sa o 12 až 15 stupňov Celzia, čiže teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 18 do mínus šesť stupňov Celzia. S príchodom zimy sa aj poriadne rozfúkalo, fúkal prudký severozápadný alebo severný vietor s rýchlosťou desať až 16 metrov za sekundu, v nárazoch na hrebeňoch miestami až silou víchrice," doplnil lavínový špecialista.

 

Od nedeľného poobedia do dnešného rána pripadlo v oblasti Tatier desať až 25 centimetrov, vo vysokých polohách až 40 centimetrov nového suchého snehu. "Do Nízkych Tatier a do Fatier silné sneženie nedošlo, pripadlo tu od dvoch do desiatich centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky," dodal Kyzek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona