Na severe Sinajského polostrova zabili kresťana, podozriví sú islamisti

NETKY.SK • 16 Február 2017, 12:27 • 2 min
Na severe Sinajského polostrova zabili kresťana, podozriví sú islamisti

ARÍŠ - Egyptské úrady dnes informovali, že útočníci - zrejme stúpenci radikálneho islamu - zastrelili na severe Sinajského polostrova koptského kresťana, učiteľa miestnej školy. Ide už o druhý takýto útok na príslušníka kresťanskej komunity za posledné dni.

slovakia

left justify in out

Incident sa odohral v meste Aríš. Nemenovaný bezpečnostný zdroj spresnil, že 50-ročného muža, ktorý bol na ceste do školy, smrteľne postrelili do hlavy dvaja atentátnici na motorke.

Úrady z útoku podozrievajú militantov zo sinajskej odnože džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), teroristickej skupiny vystupujúcej donedávna pod názvom Ansár Bajt al-Makdís.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v súdnictve, na vysokých školách či v policajných zložkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona