Na severe Paríža zlikvidovali ďalší rómsky tábor, vyhnali stovky ľudí

NETKY.SK • 3 Február 2016, 10:37 • 2 min
Na severe Paríža zlikvidovali ďalší rómsky tábor, vyhnali stovky ľudí

PARÍŽ - Za asistencie francúzskej polície začali dnes na severe Paríža likvidovať tábor, v ktorom od vlaňajšieho júna žilo asi 400 Rómov, informovali dnes francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Tábor vznikol v nepoužívanom koľajisku železničnej spoločnosti SNCF v blízkosti Porte de Clignancourt na severe francúzskej metropoly. Úrady pristúpili k likvidácii tábora na základe rozhodnutia súdu, ktorý vo svojom verdikte rozhodol v prospech SNCF, domáhajúcej sa rešpektovania svojich práv ako vlastníka pozemku.


Veľká časť obyvateľov tábora svoje provizórne príbytky opustila ešte pred príchodom polície dnes ráno. Podľa médií si zrejme postavia nový tábor na inom mieste, ako sa to obvykle v podobných prípadoch stáva.


Iní dnes ráno aj so svojimi vecami nastúpili do pristavených autobusov a dali sa odviezť do štátom poskytnutých ubytovacích zariadení. Mnohým z nich sa likvidácia tábora nepáčila. "Sme Európania! Prečo sa nerešpektujú naše práva?" kričal jeden z obyvateľov tábora pri nastupovaní do autobusu.


Podľa francúzskych médií tábor tvorilo 135 prístreškov postavených z preglejky a stavebného odpadu. Hygienické podmienky, v ktorých žilo približne 400 ľudí vrátane malých detí, boli veľmi zlé. Zdravotníci, ktorí tábor minulý týždeň navštívili, tam objavili štyroch ľudí s príznakmi tuberkulózy.


Podľa Manon Fillonneauovej zo združenia RomEurope sa zásah úradov uskutočnil podľa obvyklej schémy. "Vždy je ľahšie (ich) vyhnať, ako pre nich nájsť trvalé riešenie," kritizovala.
Vlani bolo vo Francúzsku týmto spôsobom zo svojich provizórnych táborísk na základe rozhodnutia úradov vysťahovaných viac ako 11.000 Rómov, pričom - ako konštatujú organizácie, ktoré sa venujú tejto komunite - úrady poskytli ubytovanie len malej časti z nich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies