Na severe Nemecka zlikvidujú vyše 100-tisíc kusov hydiny kvôli vtáčej chrípke

NETKY.SK • 25 November 2016, 09:16 • 2 min
Na severe Nemecka zlikvidujú vyše 100-tisíc kusov hydiny kvôli vtáčej chrípke

BERLÍN - Úrady v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko dali utratiť 16.000 moriakov a nariadili likvidáciu 92.000 kusov hydiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky na tamojších farmách.

slovakia

left justify in out

Na trojici dolnosaských hydinárskych fariem totiž potvrdili výskyt kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N8. V okolí postihnutých chovov v oblasti Cloppenburgu bola vyhlásená trojkilometrová ochranná zóna.

 

Uvedený kmeň sa ľahko šíri medzi vtákmi, avšak doteraz nie je známy žiadny prípad jeho prenosu na človeka.

 

Od 8. novembra zistili výskyt vírusu H5N8 u divo žijúcich vtákov už v desiatich zo 16 nemeckých spolkových krajín. V štyroch spolkových krajinách bol potvrdený aj na hydinových farmách.

 

Výskyt vírusu u vtáctva aktuálne hlásia aj ďalšie európske štáty vrátane Dánska, Maďarska, Rakúska, Švajčiarska a Švédska. Podľa nemeckých expertov ho zrejme šíria voľne žijúce vtáky, u ktorých sa neprejavujú žiadne symptómy.

 

Niekoľko nemeckých spolkových krajín nariadilo farmárom, aby držali hydinu v uzavretých priestoroch, čo zabráni jej kontaktu s vtákmi žijúcimi vo voľnej prírode. Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva zase sprísnilo predpisy pre väčšie hydinové farmy, ktoré musia posilniť hygienické a bezpečnostné opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies