Na severe Katalánska našli 230 miliónov rokov starú stopu predchodcu dinosaura

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 07:48 • 2 min
Na severe Katalánska našli 230 miliónov rokov starú stopu predchodcu dinosaura

MADRID - Na severovýchode španielskeho regiónu Katalánsko našli odtlačok chodidla predchodcu dinosaura, ktorý žil pred asi 230 miliónmi rokov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu vládu, podľa ktorej ide o najlepšie zachovanú stopu objavenú na Pyrenejskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Odtlačok objavil začiatkom apríla chodec v meste Olesa de Montserrat, ležiacom 40 kilometrov severne od katalánskej metropoly Barcelona. Patril živočíchovi podobnému plazovi menom Isochirotherium, ktorý je predchodcom dinosaurov a krokodílov.

 

Mestská radnica dala urobiť sadrový odliatok stopy a odovzdala ho regionálnemu archeologickému a paleontologickému úradu, "aby ho mohol skúmať a uchovať". Stupeň zachovanosti odtlačku je podľa radnice "výnimočný" a obsahuje aj detaily pazúrov a kože.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies