Na severe Čiech majú problém: Po vlkoch sa objavil aj mýval

NETKY.SK • 5 Február 2017, 10:10 • 2 min
Na severe Čiech majú problém: Po vlkoch sa objavil aj mýval

PRAHA - Ochrancovia prírody v okrese Česká Lípa na severe Čiech majú o starosť navyše - podľa neobvyklých stôp v snehu zistili, že v prírodnej rezervácii Břehyně - Pecopala sa na miestach, kde sa pohybujú vlky, objavuje aj iné zviera, s ktorým sa tam ešte doposiaľ nestretli, píše spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Po konzultácii s odborníkmi predpokladajú, že do Máchovho kraja - ako sa nazýva juhozápadná časť Libereckého kraja - si našiel cestu dravec, medviedik čistotný.

 

"Ide o neželateľný a invázny druh, ktorý môže negatívne ovplyvniť pôvodné spoločenstvá. Vďaka svojej schopnosti dobre sa šplhať po stromoch predstavuje hrozbu aj pre vtáky hniezdiace v korunách stromov či v ich dutinách," povedal pre portál Novinky.cz zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko - Máchov kraj Luboš Beran.

 

Práve ohrozenie vtáctva môže byť v Máchovom kraji obzvlášť nepríjemné. Súčasťou tejto zemepisnej oblasti sú totiž aj veľké lokality s významným výskytom vodných vtákov, ktoré sú ako vtáčie oblasti zaradené v európskom systéme ochrany prírody Natura 2000.

 

Čo výskyt medviedika čistotného pre túto severočeskú chránenú krajinnú oblasť znamená, sa podľa Berana uvidí o niekoľko rokov: na rozdiel od iných území tam existuje aspoň potenciálna možnosť, že medviedik bude občas likvidovaný vlkom.

 

Medviedik čistotný (Procyon lotor - možná forma je aj "medvedík", zastarane tiež "mýval") pochádza zo Severnej Ameriky a do Európy, ale i na Kaukaz a do Japonska bol zavlečený človekom.

Často je považovaný za škodcu, poznamenávajú Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies