Na saudskoarabského princa podali v Paríži žalobu za spoluúčasť na mučení

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 16:46 • 2 min
Na saudskoarabského princa podali v Paríži žalobu za spoluúčasť na mučení

PARÍŽ - Jemenská organizácia na ochranu ľudských práv podala vo Francúzsku žalobu na saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorého obviňuje zo spoluúčasti na mučení.

slovakia

left justify in out

Právnik organizácie Joseph Breham v utorok pre agentúru AP vysvetlil, že žaloba na princa, ktorý je momentálne na návšteve Francúzska, bola podaná na parížskom súde špecializujúcom sa na vojnové zločiny. Žaloba vychádzajúca z podozrenia zo spoluúčasti na mučení sa týka princovho angažovania vo vojne proti protivládnych povstalcom v Jemene a v náletoch podnikaných v Jemene koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. Terčom týchto náletov sú Iránom podporovaní húsijskí povstalci. V trestnom oznámení sa však tvrdí, že náletom koalície sú zámerne vystavovaní jemenskí civilisti.

 

Breham v rozhovore pre AP spresnil, že Francúzsko má jurisdikciu, aby mohlo prešetriť túto žalobu. Krajina je signatárom Konvencie proti mučeniu, čo jej dáva právo - "a dokonca povinnosť" - vypočúvať každú osobu podozrivú zo spáchania tohto trestného činu, vrátane cudzinca, ak sa nachádza na francúzskom území. Súčasne však uznal, že princa zrejme nebude možné vo Francúzska zadržať, keďže má diplomatickú imunitu.

Kvôli angažovaniu sa Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov v konflikte v Jemene je súčasná francúzska vláda pod tlakom ľudskoprávnych skupín, ktoré žiadajú, aby Paríž pozastavil predaj zbraní pre tieto dve krajiny. Organizácia Amnesty International zorganizovala v pondelok v Paríži protestnú demonštráciu, ktorý sa konala práve v čase, keď francúzsky premiér Edouard Philippe prijímal saudskoarabského princa.

 

Ľudskoprávne skupiny okrem toho apelovali na francúzske prezidenta Emmanuela Macrona, aby využil svoj vplyv na princa Muhammada bin Salmána a presvedčil ho o nutnosti ukončiť blokádu jemenských prístavov a hľadať diplomatické riešenie konfliktu v Jemene.

 

Podľa OSN potrebuje humanitárnu pomoc v Jemene až 80 percent obyvateľstva, pričom asi 60 percent z nich - približne 19 miliónov ľudí - má akútny nedostatok potravín a tri milióny detí a žien sú vysokom štádiu podvýživy. Na dôvažok pred niekoľkými mesiacmi v krajine vypukla cholera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies