Na Šarišskom hrade bude v nedeľu zasadať stoličný snem

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 11:17 • 2 min
Na Šarišskom hrade bude v nedeľu zasadať stoličný snem

Na Šarišskom hrade bude v nedeľu zasadať stoličný snem - Kultúra Na nádvorí Šarišského hradu bude v nedeľu (15. 7.

slovakia

left justify in out

img

Na nádvorí Šarišského hradu bude v nedeľu (15.7.) pomerne rušno. Po roku tu totiž bude znovu zasadať "Stoličný snem Šarišskej župy". Ako uviedol pre TASR iniciátor myšlienky a organizátor podujatia Martin Sárossy, mesto Veľký Šariš sa počas tradičného odpustu takto po niekoľkých storočiach opäť aspoň na chvíľu stane sídlom župy.
      Pozvanie na hradnú udalosť platí pre zástupcov vyše 330 obcí, ktoré sa dnes nachádzajú území bývalej Šarišskej župy, poslancov samospráv a rovnako pre všetkých ľudí, ktorí majú radi históriu a turistiku.
      Sárossy konštatoval, že sprievod vlajkonosičov sa pohne od Župného domu, na Slovenskej ulici v Prešove o 8. hodine.
      "Pôjdeme do Veľkého Šariša na slávnostnú odpustovú omšu, ktorá bude o 10.30 h a potom na Šarišský hrad, kde bude zasadať stoličný snem. V programe je prediskutovanie zriadenia hradného pohostinstva pre pútnikov a návštevníkov," spresnil organizátor podujatia. 
      Počas vlaňajšieho prvého ročníka prišlo na hrad takmer sto ľudí. Medzi nimi bolo vyše 30 vlajkonosičov s obecnými vlajkami. 
      Sárossy pripomenul, že minuloročný stoličný snem sa uzniesol, že každý, kto zo svojho domu vidí na hrad Šariš, by mal zaplatiť hradnú daň, ktorá sa potom použije na obnovu tejto historickej pamiatky.
      "Keďže sa nepodarilo každému doručiť výmer hradnej dane, môže prísť a osobne ju uhradiť priamo na sneme do hradnej pokladničky," dodáva s úsmevom Sárossy, ktorý už niekoľko rokov organizuje dobrovoľnícku činnosť v rámci obnovy Šarišského hradu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies