Na sanáciu envirozáťaží pôjde o 34 miliónov eur viac z eurofondov

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 13:09 • 2 min
Na sanáciu envirozáťaží pôjde o 34 miliónov eur viac z eurofondov

BRATISLAVA - Na sanáciu najrizikovejších environmentálnych záťaží má ísť viac peňazí z európskych fondov. Financie na sanovanie tohto škodlivého dedičstva z minulosti sa navýšia o 34 miliónov eur. Umožnila to zmena Operačného programu Kvalita životného prostredia z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP), ktorú dnes schválila vláda a musí ju ešte schváliť aj Európska komisia.

slovakia

left justify in out

„Envirorezort na základe poznatkov z praxe nastavuje optimálne podmienky pre plné využitie finančných prostriedkov programu a dosiahnutie jeho cieľov,“ informoval hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Práve odstraňovanie environmentálnych záťaží je podľa Ferenčáka jednou z hlavných priorít envirorezortu, pretože predstavujú nezanedbateľné riziko pre životné prostredie. Pre ich rýchlejšie odstraňovanie minister životného prostredia vo februári tohto roka presadil možnosť dočasného obmedzenia vlastníctva pozemku, na ktorom sa záťaž nachádza, v prípade, ak sa s majiteľmi nebude možné žiadnym iným spôsobom dohodnúť.

Zmena operačného programu tiež umožní zvýšenie financovania čistenia odpadových vôd. Ide o budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd v malých obciach Žitného ostrova, ktorý je chránenou vodohospodárskou oblasťou s veľkokapacitnými zdrojmi podzemných vôd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona